Hlavní obsah

Češi v Alžírsku přestáli zemětřesení bez zranění

– PRAHA/ALŽÍR
DPA, ČTK, BBC, Jaroslav Zbožínek,

Mezi oběťmi středečního zemětřesení v Alžírsku, jejichž počet vzrostl na téměř 1500, zatím nejsou žádní čeští občané. S odvoláním na oficiální sdělení alžírských úřadů to v pátek Právu řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Do Alžírska v pátek dorazil tým 13 českých záchranářů. Počet obětí zemětřesení mezitím vzrostl na 1467.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Kolář dále upřesnil, že se již podařilo navázat kontakt asi s třetinou z 30 českých krajanů, o nichž české úřady neměly ve čtvrtek kvůli k narušenému telefonickému spojení žádné informace. Dosažení jsou v pořádku a u zbývajících dvou třetin Čechů lze podle mluvčího předpokládat totéž vzhledem ke skutečnosti, že žijí v oblastech, které nebyly zemětřesením postiženy nejhůře.

Čeští záchranáři začali s prací

Do Alžírska v pátek dorazil tým 13 českých záchranářů. Tvoří ho devět hasičů, tři kynologové se psy a jeden lékař, uvedl mluvčí Kolář. Záchranáři s sebou vezli vyhledávací kameru s příslušenstvím, která umožňuje vyhledávat osoby v sutinách, elektrocentrálu pro zajištění chodu operační základny a některých technických prostředků, dále hydraulické vyprošťovací zařízení, lezecké vybavení a ženijní nářadí.

Konkrétním úkolem pro záchranáře je vyhledávání a vyprošťování osob ze sutin. Týmu na místě pomůže české velvyslanectví, které poskytne například auta.

Předpokládá se, že v místě stráví pět až deset dnů. Uvedla to Nicole Křížková, tisková mluvčí generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR.

Na záchranných pracích se od čtvrtka podílí také Francie a Německo, pomoc připravuje Evropská unie.

Nalezena živá 18měsíční holčička

Alžírské úřady předpokládají, že počet obětí zemětřesení dále poroste, protože pod sutinami zřícených domů se stále nachází stovky lidí. Počet zraněných již přesáhl 7200. "Bohužel jsme ještě neskončili s upřesňováním těchto tragických údajů," prohlásil alžírský premiér Ahmed Ujahjá.

Optimističtější zpráva přišla z Búrmidísu, kde se po 36 hodinách podařilo vyprostit z trosek živou 18měsíční holčičku. "Její život již není ohrožen," hlásil alžírský státní rozhlas, který událost označil za zázrak. Zdroj blízký alžírskému ministerstvu zdravotnictví dokonce odhaduje, že by mrtvých mohlo být až 2200.

V zemi mezitím začal třídenní státní smutek, který vyhlásil prezident Abdal Azíz Buteflika.

Zemětřesení může osudně zatřást vládou

V některých čtvrtích Alžíru nejde elektrický proud a jsou přerušeny telefonní linky. Přetrženy jsou také podmořské telefonní kabely, takže bylo přerušeno mezinárodní spojení.

Alžírská vláda distribuuje přikrývky a stany, ale nemá jich dost pro všechny, kdo přišli o střechy nad hlavou. Nedostatečná je také kapacita zdravotnických zařízení a mnoho raněných je ošetřováno venku před nemocnicemi a klinikami.  

Agentura AP poznamenává, že obtížná humanitární situace po zemětřesení může mít pro současný kabinet politické důsledky. Příští rok se mají v Alžírsku konat volby. Vláda se kromě toho nedokázala za více než deset let vypořádat s islámskými radikály, kteří mohou humanitární katastrofu využít ve svůj prospěch a v některých oblastech zřejmě nahradí nedostatečnou vládní pomoc.

Strach z dalších otřesů

Obyvatelé alžírské metropole strávili noc na dnešek podobně jako tu předchozí - pod širým nebem. Bojí se dalších otřesů, které mohou následovat po středečním zemětřesení, a nedůvěřují pevnosti domů, které sice otřesům odolaly, ale mohou se zřítit dodatečně. Alžírská agentura APS uvádí 1092 obětí, ale rozhlasová stanice v Alžíru hlásí 1225 mrtvých. Skoro 7000 osob je raněno a tisíce lidí ztratily střechu nad hlavou.

Ministerstvo zahraničí ČR oznámilo, že nemá zprávy o 30 Češích, kteří v Alžírsku žijí. Pracovníci ambasády jsou prý v pořádku.

Největší otřesy za 20 let

Alžírsko stihlo ve středu večer nejničivější zemětřesení za posledních dvacet let. Otřesy o síle 5,2 až 6,7 stupňů Richterovy škály napáchaly i velké materiální škody, přičemž nejpostiženější je provincie Búmirdís a region kolem hlavního města. Podle pražského ministerstva zahraničí byla poškozena také budova českého velvyslanectví v Alžíru, v jejichž obvodových zdech i vnitřních stěnách se objevily praskliny. Žádný z českých diplomatů nebyl zraněn.

"Všichni zaměstnanci našeho úřadu i firmy, která budovu právě rekonstruuje, jsou v pořádku," upřesnil Právu mluvčí ministerstva Karel Borůvka. Dodal, že vzhledem k narušenému telefonnímu spojení nemá velvyslanectví zatím informace o 30 českých turistech či občanech, kteří dlouhodobě žijí v Alžírsku. To ale neznamená, že jsou pohřešováni, jen se s nimi dosud nepodařilo navázat kontakt a potvrdit tak, zda jsou i oni v pořádku, dodal mluvčí.

Alžírské úřady se obávají, že počet obětí dále poroste, protože stovky lidí jsou pohřešovány.

Půda se poprvé roztřásla na několik sekund v 19.45 hodin místního času, kdy se rodiny scházely k večeři. Poté přišly desítky dalších, již slabších záchvěvů, které byly cítit ještě dvanáct hodin po prvním otřesu.

Lidé propadali zoufalství

V postižených oblastech lidé v panice vybíhali do ulic a skákali z oken, ačkoli jsou na slabší zemětřesení většinou zvyklí. Celé rodiny poté ze strachu před zřícením svých domů trávily noc pod širým nebem. Telefonické spojení i dodávky elektřiny byly silně narušeny a úřady prostřednictvím rozhlasu vyzývaly občany, aby vypnuli plyn, nepoužívali výtahy a darovali krev. "Alžírský lid stihlo velké neštěstí....Budovy se zhroutily, zůstaly pod nimi celé rodiny," konstatoval v živě přenášeném televizním proslovu premiér Ahmed Ujahjá.

Prezident Abdal Azíz Buteflika ustavil krizový výbor a vyslal do postižených oblasti ministra vnitra Núraddína Jazída Zirhúního. Sám ještě v noci navštívil zraněné v nemocnici.

Zasažená města a obce skýtala tristní obraz. U trosek domů, které záchvěvy nevydržely, se hromadili zoufalí příbuzní a záchranáři, aby s pomocí techniky, ale i holýma rukama a lopatami vyprostili blízké, kteří uvízli pod sutinami.

Lidé se hromadili také kolem nemocnic ve snaze najít pohřešované příbuzné či navštívit zraněné. Jeden ze svědků vylíčil, že chodby kliniky v Rúíbě byly lemovány zakrvavenými mrtvými těly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám