Hlavní obsah

CDU sází u migrace na cukr a bič

Právo, DPA, vpl, ARD

Sérií doporučení pro vládu i parlament skončila v pondělí v Domě Konrada Adenauera, berlínské centrále vládních křesťanských demokratů (CDU), dvoudenní pracovní konference strany věnovaná tématům migrace, integrace a bezpečnosti.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Annegret Krampová-Karrenbauerová na sjezdu CDU (archivní foto)

Článek

Annegret Krampová-Karrenbauerová (56), šéfka CDU, která se snaží vystoupit ze stínu své mentorky, kancléřky Angely Merkelové (64), prosadila návrh na zřízení výstražného systému.

Ten by měl monitorovat migrační pohyby v nejohroženějších regionech, aby se zabránilo situacím jako při migrační krizi v roce 2015.

AKK: Nenecháme se vodit za nos

Tehdy se statisíce uprchlíků především ze Sýrie a Iráku nekontrolovaně dostaly do Spolkové republiky.

Předsedkyně CDU, označovaná zkratkou AKK, se přihlásila k německému pojetí práva na azyl, současně dodala, že každému, kdo ho chce zneužívat, musí stát vyslat jasné poselství.

„Nejsme žádný právní stát, který se nechá vodit za nos,“ upozornila s tím, že konzervativní blok CDU a bavorské CSU dokážou skloubit humanitu i tvrdost.

Seznam doporučení zahrnuje například prosazení jediného azylového řízení v rámci zemí Evropské unie nebo přeměnu agentury Frontex na evropskou operativní pohraniční policii. Obsahuje dále také návrh na okamžitou deportaci za sexuální násilí a útoky vůči policii a zavedení bezpečnostní vazby pro odmítnuté uchazeče o azyl, aby se nemohli před nuceným návratem „ztratit“, jak se bohužel nyní často stává.

Otevřené hranice nejsou dogmatem

Merkelová, která v září 2015 otevřela hranice přívalu běženců, se berlínského sympozia nezúčastnila.

AKK se od ní nejpronikavěji distancovala v pondělí večer, po skončení konference, když v televizi ARD připustila uzavření hranic jako poslední možné řešení situace podobné té z podzimu 2015.

„Řekli jsme, že jako ultima ratio (nejzazší opatření – pozn. Práva) by to bylo zcela myslitelné,“ dodala. Promigračně laděná část německé společnosti považovala až dosud otevřenost hranic za nedotknutelné tabu.

Dvě třetiny nepracují
V říjnu 2018 bylo v pracovním poměru 35 procent azylantů
O rok dříve jich mělo stálou práci jen 20 procent
Statistika nevypovídá o tom, kolik jich zaměstnává stát
Data zjistila studie ekonomických institutů IAB a DIW

Reklama

Výběr článků

Načítám