Hlavní obsah

Čarnogurský je proti vstupu Slovenska do NATO

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Bývalý předseda Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a exministr spravedlnosti SR Ján Čarnogurský je členem petičního výboru občanské iniciativy za vypsání referenda o vstupu Slovenska do NATO. "Kdyby se referendum konalo dnes, asi bych hlasoval proti vstupu do aliance," uvedl Čarnogurský na úterní tiskové konferenci výboru.

Foto: Marek Venuta

Jeden ze stromů, který má své nejlepší za sebou.

Článek

Mezi 38 signatáři je například také zpěvák skupiny Elán Jožo Ráž, který v minulosti otevřeně podporoval Vladimíra Mečiara. "Mezi signatáři jsou také lidé, kteří by v případě referenda pravděpodobně hlasovali za vstup do NATO. Spojuje nás myšlenka, že vstup do aliance je příliš vážná věc, než aby o tom rozhodly jen politické špičky," uvedl předseda petičního výboru Eduard Chmelár. Podle signatářů se totiž vstupem do NATO rozhoduje také o použití mnohamiliónových položek, o hloubce vojenské integrace a o možnosti zavlečení Slovenska do vojenského konfliktu s nepředvídatelnými důsledky.

Čarnogurský: Členství v NATO není nutné

Čarnogurský je přesvědčen, že ve střední Evropě v nejbližší době nehrozí vojenský konflikt, a proto členství Slovenska v NATO není potřebné. "Vstup do NATO navíc nebude pro Slovensko ekonomicky přínosem," konstatoval. "Politika vlády je v tomto směru jiná, ale já nejsem vládní činitel," dodal Čarnogurský, který má v KDH stále silný vliv. Expředseda KDH je známý svým rusofilstvím a byl to právě on, který v roce 1998 jako ministr spravedlnosti hlasoval paradoxně proti programovému prohlášení tehdejší Dzurindovy vlády.

Iniciativa potřebuje 350 tisíc podpisů

Současný šéf KDH Pavol Hrušovský se od této iniciativy distancoval. Referendum o vstupu Slovenska do NATO chce pomocí petiční akce vyvolat také Komunistická strana Slovenska. Vládní strany i nejsilnější opoziční strany, včetně Mečiarova HZDS, vstup do NATO podporují. Pro vypsání referenda je potřebných 350 tisíc podpisů pod petici. V případě splnění této podmínky je prezident povinen lidové hlasování vypsat.

Reklama

Výběr článků

Načítám