Hlavní obsah

Bývalý člen Trumpova týmu má jít kvůli lžím na 14 dní do vězení

Washington
Aktualizováno

Soud v pátek uložil bývalému členovi volebního štábu současného amerického prezidenta Donalda Trumpa právníku Georgeovi Papadopoulosovi trest čtrnácti dní vězení za lhaní při vyšetřování ruského vměšování do voleb. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AFP dostal také pokutu 9500 dolarů (211 000 korun).

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Bývalý člen volebního štábu amerického prezidenta Donalda Trumpa právník George Papadopoulos se svou ženou před soudní budovou.

Článek

Jednatřicetiletý Papadopoulos je první z bývalých Trumpových poradců, který přistoupil na spolupráci s týmem zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, jenž se zabývá kauzou údajného ruského vlivu na volby. V říjnu loňského roku se přiznal, že lhal agentům FBI o setkání s maltským profesorem Josephem Mifsudem, který mu sdělil, že Rusové mají kompromitující materiál o Trumpově soupeřce Hillary Clintonové.

S agenty FBI poradce pro zahraniční politiku hovořil v lednu 2017 a řekl jim tehdy, že se o kompromitujícím materiálu dověděl ještě před tím, než se zapojil do kampaně. Vyšetřovatelé ale zjistili, že tak učinil už jako spolupracovník budoucího prezidenta.

Vzhledem k dohodě o své vině žádal Papadopoulos podmínečný trest, ale žalobci s tím nesouhlasili a požadovali půlroční vězení. Podle nich poradce lhal ještě po uzavření dohody o spolupráci. Lží navíc zabránil FBI vyslechnout Mifsuda před jeho odjezdem z USA v únoru 2017.

Trump zatím vypovídat nebude

Papadopoulosův právník Thomas Breen při pátečním jednání řekl, že vyšetřování ruského vlivu na americké volby nejvíce poškodil Trump, když spustil kampaň o „lživém zpravodajství” a když vyšetřování FBI označil za hon na čarodějnice. Papadopoulos řekl, že když agentům krátce po Trumpově loňské inauguraci lhal, byl „mladý, ambiciózní a chtěl zemi sloužit na nejvyšší úrovni”.

Prezident Donald Trump se rozhodl zatím nevypovídat před Muellerem. Trump se obává, že případný pohovor by se pro něj mohl stát pastí, protože i kdyby řekl pravdu, mohl by být nakonec obviněn z křivé přísahy.

Prezident má strach, že by Mueller mohl porovnat jeho prohlášení se slovy dalších lidí, které již vyslechl, mimo jiné s vypovědí někdejšího šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám