Hlavní obsah

Byl to Banksy? Ulice Paříže ozdobily charakteristické kresby

– Paříž

Britský streetartový umělec Banksy zřejmě zanechal několik svých děl v ulicích Paříže. Graffiti, z nichž některé se věnují tématu migrace, začali lidé ve francouzské metropoli objevovat v posledních několika dnech, informovala v pondělí agentura AP. Banksy sám se na svých stránkách k autorství nástěnných maleb v Paříži nepřihlásil.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Muž fotící obraz muže s pilou, který dává kost psovi s uříznutou přední tlapou

Článek

Banksy na pařížských zdech v uplynulých několika dnech zanechal zřejmě sedm maleb. Jednu vytvořil nedaleko bývalého tábořiště pro migranty u Porte de la Chapelle na severním okraji francouzské metropole.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Další dílo z Paříže připisované Banksymu

Nicolas Laugero Lasserre, redaktor webu Artistikrezo, který na díla upozornil, uvedl, že se před několika týdny od svých známých z francouzské streetartové scény doslechl, že Banksy plánuje výlet do Paříže. První dílo, které je britskému umělci přisuzováno, pak ve městě objevil minulou středu. Právě na tento den letos připadl Světový den uprchlíků.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Další dílo z Paříže připisované Banksymu

Jedno z graffiti připisovaných Banksymu znázorňuje malou černošskou dívku, která sprejuje přes hákový kříž růžový vzor. Stejná tapetová šablona byla podle Laugera Lasserrea k vidění na Banksyho výstavě v Bristolu v roce 2009. Netrvalo ovšem dlouho a Banksyho výtvor kdosi posprejoval modrou barvou.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Graffiti s malou černošskou dívkou

Ne všechny výtvory odkazují k migrační problematice. Jeden z nich je variací na slavný obraz Napoleona Bonaparta od francouzského malíře Jacquese-Louise Davida. Postava na vzpínajícím se koni je ovšem na nástěnné malbě připisované Banksymu zahalena od pasu nahoru rudou látkou.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Žena procházející kolem graffiti s Napoleonem v rudém hábitu

Jiné dílo ukazuje muže s pilou, který dává kost psovi s uříznutou přední tlapou.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Umělkyně Konny Steding částečně zakrývající obraz muže s pilou a psem bez nohy svým plakátem.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v Pásmu Gazy.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Další dílo z Paříže připisované Banksymu

Tématu migrace se Banksy již věnoval: v roce 2015 namaloval v uprchlickém táboře ve francouzském městě Calais dílo, které zobrazovalo zesnulého zakladatele firmy Apple Stevea Jobse jako uprchlíka.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Krysa s červenou mašlí

Reklama

Výběr článků

Načítám