Hlavní obsah

Bushovu vládu čeká kvůli ničení důkazů o výsleších soud

Novinky, aš, Novinky, CNN
WASHINGTON

Bushova administrativa se bude v pátek zpovídat před soudem kvůli tomu, že bránila požadavku federálního soudce uchovat důkazy, mezi nimiž mohou být i videozáznamy z výslechů lidí podezřelých z terorismu, které prováděla tajná služba CIA.

Článek

Slyšení nařídil tento týden federální soudce Henry Kennedy. Odmítl námitky Bílého domu, že soud vstupuje do případu předčasně, protože se jím nyní ještě zabývá Kongres a američtí úředníci.

Už v roce 2005 Kennedy nařídil úředníkům uchovat "všechny důkazy a informace a týkající se mučení, zneužívání a ponižování vězňů zadržovaných na americké námořní základně Guantanámo na Kubě".

Vláda zničení záznamů zřejmě ukličkuje

CIA ale počátkem prosince uvedla, že v roce 2005 byly zničeny záznamy z výslechů dvou lidí podezřelých z terorismu, Abú Zubajdy a Abdala Ráhima z roku 2003. Oba byli vyslýcháni brutálními metodami včetně tzv. waterboardingu, kdy je vyslýchaný se zavázanými očima položen hlavou dolů a na obličej se mu nalévá voda, takže má pocit, že se topí. Podle ředitele CIA Michaela Haydena byly záznamy zničeny z bezpečnostních důvodů, aby se nedali identifikovat vyslýchající.

Bushova vláda se brání, že dotyčné dva záznamy nespadaly do kategorie těch, které podle staršího verdiktu soudce Kennedyho nesměly být zlikvidovány, protože ani jeden z nich té době nebyl na Guantánamu.

Několik obhájců lidí zadržovaných na Guantánamu, kteří se dožadují práva stanout před americkými federálními soudy, ale tvrdí že vláda se brání splnění příkazu uchovat důkazy i v jejich případě, aby se vyhnula obvinění, že jednala nepřípadně.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Kvůli případu má problémy i bývalý zaměstnance CIA John Kiriakou, který zveřejnil údaje o dopadení a výslechu Zubajdy, přestože byly tajné. Kiriakou hovořil s médii o tom, že Zubajda byl při výslechu topen, i když tomu sám nebyl přítomen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám