Hlavní obsah

Bush požádal OSN o pomoc v Iráku

WASHINGTON

O pomoc při obnově Iráku požádal v úterý OSN americký prezident George Bush v projevu před 58. zasedáním Valného shromáždění. Obhajoval při tom preventivní válku, jíž USA s Británií proti režimu Saddáma Husajna na jaře vedly. Podle jeho francouzského protějška Jacquese Chiraca ale rozpoutání války dostalo OSN do nejvážnější krize za dobu její existence.

Foto: Revitalizace Kuks o.p.s
Článek

"Každá mladá demokracie potřebuje pomoc přátel... a všechny země dobré vůle by ji měly poskytnout," prohlásil Bush ve 22minutovém vystoupení a upozornil, že USA usilují o novou rezoluci Rady bezpečnosti, jež by podle jeho slov rozšířila úlohu světové organizace v Iráku.

Debata o rezoluci, která má otevřít dveře vojenské a finanční účasti dalších zemí v Iráku, však naráží na spory. Řada zemí totiž žádá definici nového mandátu OSN, a Francie, ačkoli už nehrozí jako donedávna vetem, volá po okamžitém přechodu suverenity do iráckých rukou a vlády do šesti až devíti měsíců.

Rozdíly trvají

To však naráží na odlišnou americkou představu: podle Bushe proces předání moci zpět Iráčanům nelze uspěchat. OSN může především pomoci s vypracováním irácké ústavy, formováním úředníků a uspořádáním svobodných voleb, uvedl prezident. Proces směřující k převzetí moci Iráčany se přitom musí vyvíjet podle potřeb Iráčanů, a nesmí se zrychlovat nebo zpomalovat podle přání některých, řekl s narážkou na francouzské naléhání.

Iráckou vládní radu ve Valném shromáždění zastupuje Ahmad Šalabí, který ji v září předsedá. V rozhovoru pro list The New York Times se vyslovil pro okamžité převzetí části pravomocí ministerstva financí a silových ministerstev do rukou rady.

Bush promluvil i smířlivým tónem

Bush, který je pod tlakem americké veřejnosti, jejíž podpora jemu a válce zeslábla od dubna shodně ze 70 na 50 procent, nicméně invazi hájil. "Naše akce v Afghánistánu a v Iráku podpořilo mnoho vlád a Amerika je vděčna každé z nich," řekl.

Podle prezidenta je na čase dát stranou minulé rozpory ohledně Američany vedené vojenské intervence. Saddámův režim podle něj živil vztahy s terorismem a budoval zbraně hromadného ničení. "Rada bezpečnosti měla pravdu, když žádala, aby Irák zničil své nelegální zbraně a aby dokázal, že tak učinil," zdůraznil. Dosud však v Iráku žádné zakázané zbraně nalezeny nebyly.

Bush připustil, že některé země byly proti invazi, ale smířlivě dodal: "Mezi námi však byla a zůstává jednota o základních zásadách a cílech OSN," uvedl a zdůraznil, že "ve válce proti terorismu není neutrální zóna".

"Všechny vlády, které podporují teror, jsou spoluviníky ve válce proti civilizaci," varoval. Podle Bushe by žádná vláda neměla toto nebezpečí ignorovat, protože jinak to dá "teroristům příležitost se přeskupit, provádět nábor a připravovat se".

Chirac: Válka rozpoutala krizi OSN

"Válka, která začala bez schválení Radou bezpečnosti OSN, otřásla mezinárodním systémem... Spojené národy jsou teď v jedné z nejtěžších krizí ve své historii," prohlásil na zasedání Valného shromáždění OSN francouzský prezident Jacques Chirac

"V otevřeném světě se nikdo nemůže izolovat, nikdo nemůže jednat sám ve jménu všech a nikdo nemůže akceptovat anarchii společnosti bez pravidel," reagoval Chirac na Bushův výstup.

Francouzský prezident požadoval "realistický časový plán" pro převedení pravomocí z okupačních sil v Iráku na irácký lid a naléhal na "hlubokou reformu" OSN, aby světová organizace byla účinnější a měla více legitimity.

Reklama

Výběr článků

Načítám