Hlavní obsah

Bush odposlouchal občany bez souhlasu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Výnos, který americký prezident George Bush podepsal v roce 2002, umožňoval Národní bezpečnostní ageentuře (NSA) sledovat mezinárodní telefonické hovory a elektronickou poštu stovek lidí v USA ve snaze nalézt důkazy o teroristické činnosti.

Článek

Po teroristických útocích z 11. září 2001 Bush povolil špionážní NSA, aby odposlouchávala Američany i cizince na území Spojených států, přestože pro takovou činnost bývá zapotřebí souhlasu soudu. Napsal to v pátek americký list The New York Times.

NSA sleduje komunikaci lidí v zahraničí

Podle listu toto Bushovo doposud nezveřejněné rozhodnutí znamená velkou změnu ve způsobu získávání zpravodajských informací. NSA má oprávnění sledovat nejrůznější způsoby komunikace v zahraničí. V USA se monitorování omezuje obvykle na velvyslanectví a mise cizích zemí a NSA k tomu má povolení soudu.

Newyorský list napsal, že o celé věci bylo ochotno hovořit asi deset bývalých i nynějších představitelů administrativy, kteří měli obavu o legálnost celé operace a o způsob její kontroly. Podle těchto představitelů pochyby o nových pravomocech NSA vedly loni administrativu k dočasnému zastavení operace a k zavedení větších restrikcí.

Bílý dům žádal o nepublikování článku

The New York Times také napsaly, že je Bílý dům žádal, aby článek o tomto programu nepublikovaly s tím, že by to mohlo ohrozit probíhající vyšetřování a upozornit potenciální teroristy, že jsou sledováni. List uvedl, že zdržel zveřejnění článku o rok a vynechal některé informace, které by podle vlády mohly být teroristům užitečné.

Podle představitelů obeznámených s programem odposlouchávala NSA v USA bez souhlasu soudu až 500 lidí v kteroukoli denní dobu, napsal newyorský list. V zahraničí sleduje NSA najednou komunikace 5000 až 7000 lidí podezřelých z vazeb na teroristy.

Bushova administrativa se domnívala, že takový program potřebuje, aby NSA mohla rychleji začít monitorovat elektronické komunikace, které by mohly odhalit bezpečnostní hrozby. Program prý také vedl k odhalení několika teroristických spiknutí, například případu Iymana Farise, který se v roce 2003 přiznal, že chtěl vyhodit do povětří Brooklynský most v New Yorku.

Pentagon špehoval v době vietnamské války

O operaci prý věděla jen malá skupina lidí včetně vedení Kongresu, několika ministrů a představitelů NSA, Ústřední zpravodajské služby (CIA) a ministerstva spravedlnosti. Činnost špionážních agentur na americkém území se naposledy dostala do středu pozornosti v 70. letech, kdy se ukázalo, že Pentagon v době vietnamské války špehoval protiválečné skupiny a organizace na ochranu občanských práv. Tehdy aféra vedla k zavedení striktních omezení na získávání zpravodajských informací na území USA.

Reklama

Související témata:

Související články

V USA se rozbíhají procesy s teroristy

Po třech letech ve vazbě byl v úterý na Floridě obžalován José Padilla z terorismu. Američana arabského původu Ahmeda Omara Abú Aliho shledala v úterý porota...

Výběr článků

Načítám