Hlavní obsah

Bush odmítl, že by CIA mučila vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident George Bush v pátek hájil tajné věznice v zahraničí, v nichž Ústřední zpravodajská služba (CIA) vyslýchá podezřelé z terorismu. Zdůraznil také, že Spojené státy nepoužívají při jejich výslechu mučení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Rozruch kolem tajných věznic oživil ve čtvrtek deník The New York Times, podle něhož CIA nadále zadržuje zajatce v tajných věznicích mimo území USA, kde se nemohou dovolat mezinárodního práva.

Stejně tak list napsal, že v roce 2005 tehdejší ministr spravedlnosti Alberto Gonzalez vydal tajné memorandum odporující oficiálnímu postoji administrativy a umožňující nasazení údajně nejtvrdších metod výslechu, jaké kdy CIA používala.

Podle listu dokument výslovně povolil bolestivé metody, včetně políčků, předstíraného topení vyslýchaných a jejich držení v extrémně nízkých teplotách.

Výslechy chrání Ameriku

"Tato vláda nemučí lidi. Držíme se amerického práva a našich mezinárodních závazků," řekl Bush novinářům. "Tyto extremisty a teroristy vyslýchají výborně vycvičení profesionálové," dodal.

"Když najdeme někoho, kdo by mohl mít informace o útoku na Ameriku, tak si pište, že ho zadržíme. A pište si, že ho budeme vyslýchat," řekl Bush. "A mimochodem, získali jsme od těchto důležitých zadržených informace, které pomohly chránit vás," sdělil novinářům a ujistil, že jeho vláda bude v programu pokračovat.

Bush neuvedl, jaké techniky výslechu vláda CIA povoluje, ale zdůraznil, že s nimi byli příslušní členové Kongresu "plně seznámeni". Narážel na stížnosti některých demokratických poslanců, kteří si po zprávě v The New York Times stěžovali, že administrativa Kongres obešla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám