Hlavní obsah

Bush obrátil a podpoří zákaz mučení zadržených teroristů

BBC, Novinky, AP
WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve čtvrtek večer překvapivě oznámil, že podpoří návrh zákona, zakazujícího mučení a kruté metody výslechu zadržovaných teroristů. Bílý dům jej do té doby odmítal a hrozil jeho vetem. Ve čtvrtek ale po Senátu návrh zákona schválila i dolní komora Kongresu, Sněmovna reprezentantů.

Článek

Bush podporu návrhu zdůvodnil tím, že chce světu ukázat, že USA nesahají k mučení: "Jasně světu ukážeme, že tato vláda nemučí a dodržuje doma i v zahraničí závazky vyplývající z konvence o zákazu mučení." Spojené státy jsou signatáři mezinárodní konvence zakazující mučení.  Zákon by zakázal použití krutých a nelidských nebo ponižujících metod výsledu lidí podezřelých z terorismu.

Návrh textu, který má být zahrnut do zákona o rozpočtu na obranu USA na příští rok, vyvolal velké napětí mezi Kongresem a Bílým domem. V Kongresu se pro něj vyslovili i republikáni a zaštítil ho republikánský senátor John McCain, který byl zajat ve Vietnamu.

Bush se setkal McCainem

Bush se setkal ve čtvrtek s Johnem McCainem v Oválné pracovně Bílého domu. Na tiskové konferenci Bush nový zákon nezmínil, John McCain  ale Bushovo rozhodnutí přivítal: "Vyšleme světu signál, že Spojené státy nejsou jako teroristé."

Bush hrozil vetem, nechtěl omezovat vojáky a zpravodajce v boji proti terorismu. Bál se, že by zákaz omezil jejich akceschopnost a možnost rychle získat potřebné informace, jež mají zabránit dalším teroristickým útokům nebo pomoci dopadnout teroristy.

Poté, co se k Senátu ale připojila i Sněmovna reprezentantů, neměl Bush mnoho prostoru, mohl sice použít veta, ale zákon byl součástí rozpočtu na obranu. USA jsou nyní pod tlakem kvůli zprávám, že CIA měla ve světě tajné věznice.

Změna postoje je velkou ranou pro viceprezidenta Dicka Cheneyho, který patří k jestřábům. Dokonce telefonoval všem republikánským senátorům, aby svůj postoj změnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám