Hlavní obsah

Bush nařídil na Haiti vyslat námořní pěchotu

WASHINGTON

Vládní činitelé USA uvítali nedělní odjezd prezidenta Jeana-Bertranda Aristida z Haiti a jsou zároveň připraveni vyslat své vojáky na karibský ostrov, pokud o to nové haitské mocenské orgány požádají. Podle agentury Reuters prezident USA George Bush již nařídil, aby byli na Haiti vysláni příslušníci americké námořní pěchoty.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

Vzácné mapy z rozsáhlé kartografické sbírky šumperského muzea budou v Hollarově galerii vystaveny až do 19. října.

Článek

Američané by se měli stát základem mezinárodních stabilizačních sil, které mají v tomto karibském státě zmítaném nepokoji zajistit bezpečnost a pořádek.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA Richard Boucher ve Washingtonu zatím pouze potvrdil, že USA chtějí poslat do karibské země své námořní síly v první fázi mezinárodní bezpečnostní akce. Další podrobnosti a termíny ale nesdělil.

Poté, co Aristide dnes z Haiti odletěl zatím neznámo kam, ujal se podle ústavy moci na ostrově předseda haitského nejvyššího soudu Boniface Alexandre.

Činitelé ministerstva obrany USA uvedli, že jsou připraveny tři letadlové lodi na základně Norfolk ve státě Virgínii. Čekají tam na možný rozkaz vstoupit do haitských vod, i když zatím není jasné, zda tyto síly budou potřeba.

Velvyslanec USA na Haiti krátce po Aristidovu odjezdu ze země prohlásil, že mezinárodní síly by se na Haiti mohly přesunout velmi rychle. Také šéf francouzské diplomatické mise Thierry Burkhard prohlásil v hlavním městě Port Port-au-Prince, že je Paříž připravena se podílet na utváření mezinárodních sil.

Spojené státy chtějí vyslat co nejdříve své vojáky hlavně proto, aby zastrašily protivládní haitské povstalce před násilným uchopením moci a případným krveprolitím.

Bílý dům, jako i ministerstva zahraničí a obrany USA, jsou v neustálém kontaktu a zvažují možnosti. Během několika hodin se podle agentur může na Haiti přesunout i několik set vojáků. Jejich úkolem by bylo také pomáhat uprchlíkům k návratu do domovů a připravovat případný příjezd mnohonárodních mírových sil.

Reklama

Související témata:

Související články

Povstalci obsadili polovinu Haiti

Pouhé dvě stovky haitských rebelů dokázaly v neděli večer obsadit druhé největší haitské město Cap Haitien. Nyní se chystají zaútočit přímo na metropoli....

Výběr článků

Načítám