Hlavní obsah

Bush mírně zvýšil náskok na Kerryho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americký prezident George Bush v noci na pondělí na závěr sjezdu Republikánské strany v New Yorku přislíbil vítězství v boji s terorismem a v domácích záležitostech navrhl reformy, které podle něj umožní Americe čelit výzvám měnícího se světa. Současně přijal nominaci pro listopadové prezidentské volby.

Foto: Foto: zdroj ČD

Expresní lokomotiva řady 380.

Článek

"Pokračujeme v ofenzívě proti teroristům v zahraničí, abychom jim nemuseli čelit tady doma," prohlásil Bush, který se utká s demokratickým senátorem Johnem Kerrym.

"Bojujeme s teroristy po celém světě, ne abychom byli na sebe pyšní, ne kvůli moci, ale proto, že životy našich občanů jsou v sázce," řekl v projevu přenášeném americkými televizemi z New Yorku, kde teroristické útoky 11. září 2001 transformovaly jeho prezidentský mandát. "Pokud Amerika v tomto desetiletí dá najevo nejistotu a slabost, svět bude směřovat k tragédii."

Bush také hájil válku v Iráku, kterou nepřímo spojil s 11. září. "Protože jsme bránili naši zemi, vražedné režimy Saddáma Husajna a Talibanu jsou historií, 50 miliónů lidí bylo osvobozeno a demokracie přichází na Blízký východ," řekl.

Musíme a budeme čelit hrozbám Americe dřív, než bude pozdě. dodal. "A v Husajnovi jsme viděli hrozbu."

Bush mírně získal

Bush získal po sjezdu své Republikánské strany v průzkumech veřejného mínění výraznější náskok, než jaký se podařilo dosáhnout jeho rivalovi Johnu Kerrymu po sjezdu demokratů v červenci. Podle Kerryho kampaně však jde jen o krátkodobý výkyv vyvolaný "čtyřmi dny podlých a ničemných útoků" na republikánském sjezdu. Také Bushův tábor dal najevo, že počítá v listopadových volbách s velmi těsným výsledkem.

Průzkumy týdeníků Newsweek i Time zveřejněné o víkendu ukázaly, že Bush má nyní před Kerrym 11procentní náskok. Podle Newsweeku by nyní dalo Bushovi hlas 52 procent registrovaných voličů, Kerrymu 41 a nezávislému kandidátovi Ralphu Naderovi tři procenta. Oproti srpnu to znamená pro Bushe třináctiprocentní vzestup.

Reklama

Výběr článků

Načítám