Hlavní obsah

Bush lituje týráných Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Lítost nad ponižujícím týráním iráckých vězňů vojáky USA v bagdádské věznici vyjádřil ve Washingtonu americký prezident George Bush při jednání s jordánským králem Abdalláhem II. "Řekl jsem mu, že lituji ponížení, kterým trpěli iráčtí vězňové, a ponížení, kterým trpěly jejich rodiny," citovala agentura Reuters Bushe.

Foto: Jiří Smutný

Ing. Jiří Šmehlík (vpravo) v živé diskusi

Článek

Bush zopakoval, že viníci budou potrestáni, a zdůraznil, že neprezentují to, zač Spojené státy bojují a co vyznávají.

Odmítl ovšem jasně volání po rezignaci Donalda Rumsfelda. "Bude v mé vládě," řekl stručně a jasně. Dodal jen, že jde o velmi dobrého ministra. Připustil nicméně, že při osobním setkání Rumsfeldovi vytkl, že ho o snímcích neinformoval dříve.

USA počítají se státem Palestina

Bush také potvrdil, že Spojené státy se přidržují mírového plánu pro řešení palestinsko-izraelského konfliktu, který počítá s vytvořením palestinského státu do roku 2005. Na společné tiskové konferenci s jordánským monarchou řekl, že nadále platí americký závazek z roku 2002 o ustavení palestinského státu, který bude žít v míru s Izraelem.

Jordánský panovník prohlásil, že ho velmi povzbudilo jednání s Bushem ohledně pokračování mírového procesu mezi Izraelci a Palestinci. Král odložil před měsícem návštěvu Bílého domu, protože Bush podpořil plán izraelského premiéra Ariela Šarona na stažení všech izraelských jednotek a osadníků z pásma Gazy, ale jen omezeného odchodu Izraelců z okupovaných území na západním břehu Jordánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácké vězně měli týrat i britští vojáci

Britská veřejnost je zděšena. V sobotu se totiž dozvěděla, že její vojáci se zřejmě také dopouštěli násilí na iráckých vězních. Britské vojenské úřady...

Výběr článků

Načítám