Hlavní obsah

Bush jednal v Nigérii o AIDS a o liberijské krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ABUJA

Americký prezident svůj poslední den cesty po afrických zemích strávil v Nigérii, kde za zavřenými dveřmi jednal prezidentem Obasanjem o ekonomice. Hovořili o ekonomických problémech, investicích, nebezpečí AIDS a občanské válce v Libérii.

Foto: Jana Karasová

Lůžková část porodnice Podřipské nemocnice.

Článek

Spojené státy byly požádány, aby pomohli řešit krizi v Libérii. Bush potvrdil, že se míní v záležitosti angažovat aniž by uvedl, jakým způsobem.O něm se teprve rozhodne "až porozumíme všem vlivům, nyní jsme ve fázi hodnocení." Očekává se, že nigerijští vojáci budou součástí sil, které budou vyslány do Libérie.

Nigérie také nabídla azyl liberijskému prezidentovi Taylorovi, který byl 4. června obviněn zvláštním tribunálem v Sierře Leone ze zločinů proti lidskosti a byl na něj vydán mezinárodní zatykač.

Ekonomické otázky a AIDS

S Nigerijským prezidentem jednal Bush také o ekonomických otázkách, 40 procent z dvou miliónů barelů ropy, které Nigérie denně vytěží, odebírají pojené státy. Bush přislíbil větší investice v zemi a v Africe vůbec.

Přislíbil také prostředky na boj s AIDS, mělo by jít o 15 miliard dolarů, z nichž budou také odškodněni nemocní. V Nigérii jsou ze 120 miliónů obyvatel virem HIV infikovány minimálně čtyři milióny lidí, v následujících osmi letech by jejich počet mohl dosáhnout až 15 miliónů. Počet osiřelých dětí, jejichž rodiče zemřely na AIDS by mohl z necelého miliónu vzrůst až na 9 miliónů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám