Hlavní obsah

Bush jednal v Gruzii o možném vstupu země do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Americký prezident George W. Bush v úterý jednal v Tbilisi se svým gruzínským protějškem Michailem Saakašvilim o možném vstupu Gruzie do NATO. Jednání se týkala rovněž sporných ruských základen v zemi.

Článek

Bush odletěl do Gruzie v pondělí večer z Moskvy, kde se zúčastnil oslav 60. výročí konce druhé světové války. Podle pozorovatelů má jeho cesta podpořit tamní mladou demokracii.

Prozápadního Saakašviliho, který vystudoval v USA, vynesla k moci takzvaná "revoluce růží" z listopadu 2003. "Růžová revoluce se zapsala do historie. Myslíme si, že byla inspirací pro gruzínský národ a mohla by být inspirací i pro ostatní ve světě," řekl Bush novinářům, před něž předstoupil společně se Saakašvilim.

Americký prezident zároveň nabídl Tbilisi pomoc při jednáních s Moskvou o zrušení dvou ruských vojenských základen. "Máte v Americe solidního přítele," řekl v této souvislosti.

Poslední střet mezi Ruskem a Gruzií kvůli základnám se odehrál v minulý pátek. [celá zpráva] Saakašvili následně odmítl jet 9. května do Moskvy.

Bush na závěr svého pobytu promluví na shromáždění v centru Tbilisi. Gruzínské úřady předpokládají, že si jej přijde poslechnout více než 100 tisíc lidí. Prezident USA Gruzii opustí ještě dnes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám