Hlavní obsah

Budapešť uzavře bezdomovcům na noc podchody

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Od letošního 15. října platí v Maďarsku zákaz života na ulici a podle serveru hvg.hu připravuje vláda další opatření namířená proti lidem bez domova. V noci chtějí uzavřít budapešťské podchody, aby se v nich bezdomovci nemohli zdržovat.

Foto: Michaela Cmíralová

Budova parlamentu v Budapešti

Článek

Mělo by se tak stát každý den po ukončení provozu budapešťského metra. „Pro udržení spořádaného stavu podchodů bude nutné je v nočních hodinách uzavřít,“ píše se podle hvg.hu v připravovaném dokumentu.

Nařízení počítá s tím, že v místech uzavření podchodů bude nutné na povrchu zřídit semafory a zebry, aby chodci mohli bezpečně přecházet přes ulice i poté, kdy se pod zem nedostanou. „Bez povrchových úprav lze okamžitě znepřístupnit podchody na náměstí Ference Deáka, náměstí Kálvin a na dalších sedmi místech,“ píše se v dokumentu s tím, že k tomu kroku může dojít do konce roku. Náklady by podle odborníků dosáhly 96 milionů forintů (7,8 milionu Kč).

Opatření počítá i se zvýšením kapacity ubytovacích zařízení pro bezdomovce. Ve čtvrti Újpest se pro tento účel přebuduje bývalá nemocnice na Árpádově ulici. „Zde by mohlo vzniknout zařízení s kapacitou 150 lůžek,“ cituje server vládní dokument. Ve spolupráci s církvemi by mělo vzniknout dalších 346 míst pro bezdomovce.

Hrozba soudem

Jen ve dvoumilionové metropoli Budapešť přitom žije podle odhadů přes tři tisíce lidí bez přístřeší. Lidem bez střechy nad hlavou, kteří přespávají na veřejných prostranstvích a odmítnou se odebrat do útulku, hrozí od 15. října povinná účast na veřejně prospěšných pracích nebo vězení. Opatření prezentuje vláda jako snahu o zachování důstojnosti lidí bez přístřeší.

Před soudem skončilo už několik bezdomovců. Přes 1600 ma­ďarských právníků podepsalo výzvu k zastavení trestních řízení proti lidem na ulici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám