Hlavní obsah

Brutální zásah při pohřbu novinářky: Vezmeme si z toho ponaučení, reaguje na kritiku izraelská policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská policie uvedla, že prošetří zásah svých příslušníků během pátečního pohřbu palestinské novinářky Širín abú Aklahové. Vzkázala ale také, že policisté reagovali na výtržníky a že za nimi stojí. Jejich počínání vyvolalo mezinárodní kritiku.

Foto: Maya Levin, ČTK/AP

Brutální zásah izraelských policistů proti smutečnímu davu

Článek

„Bohužel v průběhu pohřbu došlo ze strany účastníků k závažným násilným událostem, které zhoršily situaci na místě,” uvedl v prohlášení pro CNN izraelský ministr veřejné bezpečnosti Omer Bar-Lev.

Prošetření všech okolností bude mít na starosti brigádní generálka Anna Ben Mordechajová, která údajně místo, kde k incidentu došlo, zná.

Novinářka Akhlahová, která pracovala pro televizi Al-Džazíra, byla zastřelena ve středu během natáčení reportáže o razii izraelských vojáků ve městě Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Smrt novinářky zastřelené při izraelské razii odsoudila Rada bezpečnosti OSN

Zahraniční

Při pátečním průvodu s rakví napadli izraelští policisté smuteční hosty, násilím jim sundavali palestinské vlajky a zatýkali ty, kteří je nesli.

Hlas palestinského utrpení

Nošení palestinské vlajky přitom nepředstavuje podle izraelských zákonů prohřešek. „Izraelská policie se připravila na klidný a důstojný pohřeb novinářky Šírin abú Ahlehové a koordinovala s její rodinou přípravu pohřbu. Bohužel se stovky výtržníků pokusily obřad sabotovat a napadnout policii,” uvedla v prohlášení izraelská policie.

Izraelští policisté napadli dav Palestinců nesoucích rakev zastřelené novinářky

Blízký a Střední východ

Dodala, že za svými příslušníky stojí, ale že si z incidentu „vezme ponaučení”.

Americká stanice CNN píše, že jednapadesátiletá novinářka byla považována za významnou figuru v celém arabském světě a podle mnohých také „hlasem palestinského utrpení” a jejich „touhy po svobodě”.

Při izraelské razii na Západním břehu zastřelili novinářku Al-Džazíry

Zahraniční

„Měla obrovský vliv na Palestinu a celý její lid. Zanechala svůj otisk v srdci každého z nás,” řekla CNN Lareen Abu Aklehová, Širínina neteř.

Reklama

Výběr článků

Načítám