Hlavní obsah

Britského poslance Gallowaye uplácel Husajn pouze na padělcích

BOSTON

Dokumenty, o něž se americký list The Christian Science Monitor opíral v článcích o údajných platbách iráckého režimu Saddáma Husajna britskému poslanci Georgi Gallowayovi, byly padělané. Ve čtvrtek to uvedl šéfredaktor listu na jeho webových stránkách.

Foto: Jan Kaše

Velikonoční jarmark na 22. základní škole v Plzni

Článek

Když se objevily nové informace o dokumentech, zahájili jsme rozsáhlé vyšetřování, které došlo tento týden takřka s naprostou jistotou k závěru, že dokumenty byly padělané, uvedl šéfredaktor Paul Van Slambrouck.

Renomovaný americký list 25. dubna napsal, že získal dokumenty nalezené v bagdádském domě syna bývalého iráckého prezidenta Kusaje Husajna, podle nichž labouristický poslanec Galloway dostal mezi červencem 1992 a letošním lednem od Husajnovy vlády přes deset miliónů dolarů.

Prozatímní vyloučení ze strany

Galloway je důrazným odpůrcem války v Iráku a před konfliktem Irák často navštěvoval. Opakovaně popíral, že by dostal od Husajnova režimu peníze, a označil zprávy amerického listu za "fantasticky nepravdivé".

S informacemi, že Galloway dostával od Husajnova režimu peníze, přišel i londýnský The Daily Telegraph. Ještě ve středu napsal, že Galloway potvrdil, že byl v Iráku v době, kdy se měl podle materiálů použitých londýnským deníkem setkat s důstojníkem irácké tajné služby. Galloway řekl, že neví, zda tyto dokumenty byly padělané, ale ví, že byly nepravdivé.

The Christian Science Monitor napsal, že dostal své listiny od muže, který se označil za generála Saláha Abdal Rasúla. První šetření potvrzovalo jejich autenticitu, ale další testy inkoustu ukázaly, že dokumenty údajně z let 1992 a 1993 byly napsány v posledních měsících.

Galloway, který pohrozil oběma listům žalobou, byl dočasně vyloučen z Labouristické strany do doby, než se celá věc vyšetří. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám