Hlavní obsah

Britská premiérka Mayová věří, že brexit bude hladký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod Británie z EU proběhne hladce a práva občanů Evropské unie žijících v Británii zůstanou zachována. Doufá v to britská premiérka Theresa Mayová, která v pondělí navštívila Dánsko a Nizozemsko. Její dánský protějšek Lars Lokke Rasmussen se také zasadí o „přátelský rozvod”, napsala agentura Reuters.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

„Očekávám, že budu schopna garantovat zákonná práva občanů EU, kteří již jsou v Británii (a to) tak dlouho, dokud britští státní příslušníci žijící v Evropě dostanou – v členských zemích EU – stejné zacházení,” řekla Mayová novinářům v Kodani.

Premiérka zopakovala, že formální proces vystoupení z EU zahájí nejpozději do konce března příštího roku. „Doufám, že to může být hladký a řádný odchod,” dodala. Uspořádání po takzvaném brexitu má podle ní odrážet „zralý vztah spolupráce, který mají blízcí přátelé a spojenci”.

Rasmussen se rovněž vyslovil pro „přátelský rozvod”, který označil za dánskou výchozí pozici pro nadcházející jednání. „Jsem si jist, že budeme schopni překonat jakékoli překážky,” doplnil.

Spojenci s Dánskem

Server britského listu The Sun uvedl, že Mayová v Rasmussenovi našla spojence nejen pro nekomplikovaný brexit, ale i pro úsilí o zachování volného obchodu. To je důležité vzhledem k tomu, že jiní členové EU hrozí, že zaujmou vůči Británii tvrdší postoj, včetně vyloučení z unijního vnitřního trhu, pokud Londýn ukončí volný pohyb občanů EU.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová na snímku z 5. července

Mayová po Dánsku zavítala do Nizozemska, kde jednala se svým protějškem Markem Ruttem. Oba severoevropské státy byly tradičními spojenci Británie, hlavně v otázkách obchodu a zahraniční politiky, připomněl server The Wall Street Journal. Nyní ale vlády v Kodani i v Haagu čelí sílícím tuzemským euroskeptikům, a mohou se proto zdráhat přispět k tomu, aby se brexit pro Británii stal úspěchem, naznačuje americký list.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám