Hlavní obsah

Britská policie obtížně vysvětluje smrt nevinného Brazilce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Brazílie chce po Velké Británii, aby jí vysvětlila okolnosti střelby v londýnském metru. Policisté tam v pátek zastřelili sedmadvacetiletého občana Brazílie Jeana Charlese de Menezese, který v zemi legálně pracoval, v domnění, že je spojen s teroristickými útoky. To však nebyla pravda.

Článek

Muž v zemi byl čtyři roky a legálně tam pracoval a studoval. Žil ve čtvrti Brixton na jihu Londýna. V pátek vyšel z domu, který v souvislosti s útoky sledovali policisté, zdál se jim podezřelý, tak jej sledovali. Na stanici metra Stockwell ho vyzvali, aby zastavil, mladík ale vběhl do jednoho z vagónů metra. Policisté vběhli za ním a pěti kulkami ho přímo před ostatními cestujícími zastřelili.

"Neměli žádný důvod myslet se, že je terorista," řekla jeho babička. Rodina tvrdí, že mladík uměl dobře anglicky a měl povolení k práci. Šéf londýnské policie Ian Blair se v neděli rodině za smrt jejich člena omluvil. Současně ale řekl, že policie bude mít i dál právo zastřelit lidi, které podezírá z terorismu. Blair řekl, že policie v takovém případě střílí přímo do hlavy.

Vysvětlení chce i minisetrstvo zahraničí

Brazilský ministr zahraničí Celso Luiz Nunes Amorim je událostí šokován a očekává, že jeho britský protějšek Jack Straw mu incident podrobně vysvětlí.

Mrtvý Brazilec je tak zatím jedinou a paradoxně mylnou, obětí policejního pátrání po strůjcích atentátů v britské metropoli. Policie v souvislosti s útoky v londýnském metru ze 7. července, které si vyžádaly 56 životů zadržela v Egyptě podezřelého muže, ani u něj ale není jasné, zda má s útoky něco společného.

Ve spojení s pokusy o útoky v metru z 21. července zadržuje policie dva muže, už dva dny ale o nich nesdělila žádné podrobnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám