Hlavní obsah

Britská novinářka se přiznala k euthanasii, hrozí jí stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BIRMINGHAM

Zatčení a možnému stíhání pro vraždu čelí britská novinářka Maureen Messentová (67 let), která se ve svém sobotním sloupku v novinách Birmingham Mail přiznala, že před 30 lety zabila z milosrdenství svou pratetu.

Článek

Krátce po zveřejnění článku byla novinářka zatčena a vyslýchána. Policie ji po výslechu propustila a oznámila, že zvažuje obvinění z vraždy.

Maureen Messentová uvedla, že prateta, která měl rakovinu plic, trpěla tak strašnými bolestmi, že jí dala celou lahvičku morfia, kterou v domácnosti nechal lékař. Messentová, která je věřící katolička, napsala, že si nemyslí, že by se dopustila těžkého hříchu. Článek otiskla na podporu svého stanoviska, že by měla být povolena euthanasie. Její přiznání vyvolalo obrovskou reakci čtenářů, která je podle šéfredaktora listu převážně pozitivní.

V novinách Birmingam Mail: píše: "Zabila jsem svoji pratetu, když jsem jí předávkovala morfiem. Když Eileen, která mi byla dražší než rodiče, trpěla rakovinou plic, ... pozorovala  jsem, jak ztrácí rozum, jak její kůže se stává průhlednou a rty ovislé. Ale víc nás děsilo chrčení, jak bojovala o každý nádech."

Nakonec se novinářka, která věří v Boha, rozhodla její utrpení ukončit. "Tu noc, během hrozných hodin, kdy svět vypadala hrozně daleko, se její chrčení a  jasné bolesti zhoršovaly. Musela jsem zastavit ten hluk a bolest, o níž jsem věděla, že ji cítí, když se chce nadechnout. A zastavila jsem ji."

Uprostřed krize jsem byla docela klidná, dokonce chladná. Věděla jsem, co musí být uděláno. Řekla jsem jí sbohem a dala jí celu lahvičku." Lékař totiž rodině, s níž se přátelil, nechal doma morfium.

Podle autorky je správné, když se k předávkování nemohou uchýlit lékaři a sestry, které nemají k pacientům citové vazby. Přiznává, že nebezpečí zneužití je vysoké. Sama však říká, že jednala z lásky a euthanasii obhajuje. Přitom ví, že jako katolička zhřešila a ví, že celá katolická výchova toto odmítá.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám