Hlavní obsah

Britové vyvinuli vakcínu proti viru ptačí chřipky

– LONDÝN
Právo, Jan Rovenský (Londýn)

Vakcína proti smrtícímu viru ptačí chřipky H5N1 je na světě a bude masově vyráběna od začátku příštího roku. Oznámila to ve středu britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline s tím, že v posledních dnech dosáhla při testech významných pokroků.

Článek

Jak informovala BBC, klinické testy ukázaly, že očkovací látka je účinná po podání dvou dávek po 3,8 mikrogramech přípravku. Podle firmy je to právě množství dávky, jejíž cena se bude pohybovat prý kolem dvou set korun.

GlaxoSmithKline tvrdí, že první dávka nabídne v případě pandemie omezenou imunitu proti ptačí chřipce, druhá úplnou ochranu; farmaceutická firma však naznačila, že vakcína bude účinná i proti malým mutacím H5N1, zkouška ohněm by očkovací látku čekala v případě velkých změn viru.

BBC upozornila, že očkovací látka proti stávající formě viru lidem nabídne jen částečnou ochranu - farmaceutické firmy totiž nejsou s to vyrobit cílenou vakcínu, když neznají pandemický kmen. Virus H5N1 dosud nezmutoval do podoby přenosné mezi lidmi. Pokud by se tak stalo, došlo by podle expertů k pandemii.

Navíc prý není jasné, jak rychle by společnost mohla začít vakcínu vyrábět, kdyby pandemie propukla již na podzim.

Podle GlaxoSmithKline USA i Británie již vyjádřily zájem o vakcínu. Její používání musí ještě schválit Evropská agentura pro hodnocení léčiv a americký Úřad pro potraviny a léčiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám