Hlavní obsah

Britové chtěli přestěhovat statisíce obyvatel Ulsteru

Novinky, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Násilný přesun asi půl milionu katolických a protestantských obyvatel Severního Irska plánoval před 30 lety konzervativní kabinet britského premiéra Edwarda Heatha. Vyplývá to z nově odtajněných dokumentů.

Článek

Podle nich premiér předložil plán dva dny po Krvavé neděli, při níž zahynulo 23. července 1972 během sektářského násilí v Belfastu 11 osob a dalších 130 utrpělo zranění. Materiál opatřený označením Přísně tajné - pouze ke čtení dokazuje, že Heath byl nejen připraven přesunout statisíce katolických obyvatel do jižních hrabství k hranicím s Irskou republikou, ale také nerespektovat vůli většinového protestantského obyvatelstva a změnit hranice z roku 1921. Na hranicích nově vzniklého protestantského státečku by byla spuštěna železná opona, kterou by hájil zdvojnásobený britský kontingent, odhalil podrobnosti plánu deník The Times.

Dokument brání čistku

Vládní dokument podle listu připouští, že jde o jistou formu etnické čistky, dodává však, že vláda reaguje extrémním opatřením na akutní hrozbu občanské války a zároveň nejkrvavější období, během něhož v provincii zahynulo 500 obyvatel.

Britští historikové dnes podrobili plán ostré kritice. "Bylo to nepraktické řešení, které by narazilo na obrovský odpor na všech stranách a vyvolalo by krvavou lázeň v celém Ulsteru," prohlásil Paul Bew z Queens University v Belfastu. Podle něj se idea změny hranic objevila již ve 30. letech a krátce se jí zabývala i premiérka Margaret Thatcherová před podpisem anglo-irské dohody z roku 1985.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám