Hlavní obsah

Británie nestíhá testovat, Johnson nevyloučil druhý kompletní lockdown

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozba izraelského scénáře nevisí jenom nad Českou republikou. Britský premiér Boris Johnson ve středu přiznal, že laboratoře nestíhají testovat, a nevyloučil, že v případě, že by se situace nadále zhoršovala, země by musela přijmout podobná drakonická opatření jako na jaře, včetně například uzavření škol.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson během jednání parlamentního výboru

Článek

Za úterý přibylo v Británii 4000 případů lidí pozitivně testovaných na koronavirus, což je největší denní přírůstek od počátku května. Ve středu premiér Johnson připustil na jednání parlamentního výboru, že testovací systém má své slabiny.

„Nemáme dostatek testovací kapacity, protože v ideálním světě bych nechal otestovat absolutně každého, kdo test chce,“ uvedl Johnson. Odmítl tvrzení labouristické poslankyně Meg Hillierové, že je testovací a trasovací systém selháním. Připustil nicméně, že „systém má obrovské problémy“.

Británie hlásí prudký nárůst počtu nakažených

Koronavirus

Velká Británie s více než 60 miliony obyvatel provádí v současnosti okolo 240 tisíc testů denně, v přepočtu na 100 tisíc obyvatel nejvíce z celé Evropy. Johnson připomněl, že jeho vláda pracuje na splnění jarního slibu provádět na konci října kolem 500 tisíc testů denně.

Minulý týden navíc ministerský předseda představil Operaci Moonshot, jejímž cílem je provádět až 10 milionů rychlých testů denně, které by lidé mohli dělat v pohodlí svého domova. Tato operace by však podle některých odhadů stála závratných 100 miliard liber (2,9 bilionu korun).

Záleží na pravidlu šesti

Vzhledem k narůstajícímu počtu případů se stále častěji skloňuje možnost dalšího zastavení provozu země. „Nechci druhý celonárodní lockdown. Myslím si, že by to bylo velice špatné pro tuto zemi, a děláme vše, co je v našich silách, abychom tomu zabránili,“ uvedl před výborem Johnson.

Ulice Londýna zaplnily v sobotu davy lidí. Od pondělí se nebudou moci znovu shlukovat

Evropa

„Můžeme si to dovolit? Upřímně pochybuji, že by finanční následky byly čímkoliv jiným než katastrofou, ale musíme se ujistit, že nemoc porazíme,“ řekl Johnson s tím, že pokud by selhalo takzvané pravidlo šesti - nové nařízení, podle kterého se mohou lidé setkávat jen ve skupinkách do šesti, k celkovému lockdownu by dojít mohlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám