Hlavní obsah

Brazilec utíkal v londýnském metru kvůli prošlému vízu

LONDÝN

Sedmadvacetiletý Brazilec Jean Charles de Menezes s největší pravděpodobností před policií utíkal kvůli nesrovnalostem v dokumentech. Do Velké Británie přijel na studentské vízum, které mu před časem vypršelo. Byl zastřelen v pátek v domnění, že jde o teroristu. Menezesova rodina v pondělí uvedla, že zvažuje podání žaloby na britskou policii.

Článek

Britský premiér Tony Blair v pondělí vyjádřil hluboké politování nad páteční událostí. "Opravdu hluboce litujeme smrti nevinného člověka a já osobně soucítím s rodinou mladého muže," řekl novinářům. "Musíme ale rovněž pochopit policii, která za velmi složitých podmínek dělá svou práci. Myslím si, že je důležité jim dát najevo svou podporu," doplnil.

Britská nezávislá vyšetřovací komise podle tiskových agentur sdělila, že muž byl zasažen osmi výstřely, nikoli pěti, jak se dosud uvádělo.

Menezes přicestoval na ostrovy kvůli studiu. Vízum mu umožňovalo  několik hodin týdně pracovat. Dařilo se mu. Uplatnil se jako elektrikář. V době, kdy byl zabit, však už neměl v Británii povolení k pobytu.

Část vydělaných peněz posílal domů rodičům.

Sporný případ

"Britská policie musí za toto zabití zaplatit z řady důvodů, ale hlavně proto, že pokud tak neučiní, může zabít mnoho dalších lidí," řekl novinářům bratranec zastřeleného Alex Pereira (28).

"Zabili mého bratrance, mohou zabít kohokoli," konstatoval. Doplnil, že policisté mohli Menezese kontaktovat ještě před tím, než nastoupil do autobusu jedoucího k metru. "Zabili ho proto, že se chtěli předvést. Když se tak báli bomby, proč ho nechali nastoupit do autobusu?" ptal se plačící Pereira.

Policisté Menezese sledovali už z jeho bytu v Tulse Hill. I přes podezření, že jde o sebevražedného atentátníka, jej nechali nasednout do autobusu číslo 2 a dojet až k metru. Poté, co vystoupil, nastala divoká honička ve stanici Stockwell.

Jeden z policistů následně Brazilce, jenž opakovaně neuposlechl výzvy k zastavení, několika ranami zastřelil. [celá zpráva]

Tragický přehmat

Policisté považovali Menezese oblečeného do dlouhého kabátu za nebezpečného teroristu, který se podílel na útocích v Londýně. V sobotu Scotland Yard přiznal, že zastřelený neměl s atentáty nic společného.

Britské úřady se za přehmat omluvily. Trvají ale na tom, že v nynější situaci zvýšeného veřejného ohrožení ze strany teroristů si musí i nadále vyhrazovat právo použít třeba i smrtících prostředků při snaze zastavit sebevražedné atentátníky.

Za incident se omluvil rovněž britský ministr zahraničí Jack Straw.

"V boji proti terorismu používáme celou škálu prostředků, z nichž nejkrajnějším je střelba, která je použita v případě akutního ohrožení dalších lidí," řekl šéf Asociace policejních náčelníků Chris Fox. Připustil, že k podobným omylům může docházet i v budoucnosti.

Anketa

Myslíte si, že by měla policie mít právo střelby, aniž by důkladně prověřila potenciálního sebevražedného atentátníka?
Ano
46,2 %
Ne
53,8 %
Celkem hlasovalo 2215 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám