Hlavní obsah

Brazilce v londýnském metru prý zabili střelami dum-dum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Střely, které jsou ve většině civilizovaných zemí zakázané, podle deníku Daily Telegraph usmrtily v červenci mladého Brazilce v londýnském metru. Policie ho považovala za teroristu.

Článek

Policie zastřelila elektrikáře Jeana Charlese de Menezese letos v červenci v době paniky a bezpečnostních opatření po teroristických útocích na londýnskou městskou dopravu. Postupně se ale ukázalo, že zabití Menezese byl omyl a policie dokonce lhala o okolonstech případu.

The Daily Telegraph píše, že podle zjištění jeho reportérů policie použila při akci střely dum-dum. Ty vynalezli Britové a vyráběli je v Indii v muniční továrně v obci Dum Dum u Kalkaty, odkud má také náboj pojmenování. Střela se v těle zasaženého roztrhne, takže mu způsobí vážnější a bolestivější poranění, než běžný projektil.

Právě kvůli tomu byla již v roce 1899 zakázána v mezinárodních konfliktech, ale působnost příslušné haagské konvence se nevztahuje na domácí použití v policejních silách. V Británii zakázána není a o jejím použití rozhodují oblastní policejní velitelé. Britská policie dostala moderní verzi střely dum-dum pro použití v operaci Kratos, což je název intenzivního zásahu proti sebevražedným teroristům, při němž mají policisté právo střílet s úmyslem zabít.

Britská policie zařadila tyto střely do arsenálu poté, co výzkum potvrdil, že jsou účinné v souboji zblízka a proti lidem, kteří se pokoušejí odpálit nálož, kterou nesou na vlastním těle. Střely dum-dum se používají také při zásazích v letících letadlech, protože tím, že se roztrhnou v těle zasaženého, se snižuje riziko, že by protrhly plášť letadla a vyvolaly katastrofální dekompresi a pád letadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Útoky v Londýně si vyžádaly už 55 obětí

Počet obětí na životech při nedávných teroristických útocích stoupnul na pětapadesát. V noci na sobotu zemřel v nemocnici další člověk, uvedla tamní policie....

Výběr článků

Načítám