Hlavní obsah

Boj proti dekretům nevzdáme, hřímal Stoiber

Právo, Jan Kovařík (Norimberk)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NORIMBERK

Bavorský premiér a šéf CSU Edmund Stoiber varoval v neděli Prahu, že ani po vstupu České republiky do Evropské unie diskuse o dekretech prezidenta neskončí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Start závodnice kategorie M5, Petry Pospíchalové, v nedělním závodě 6.kola Poháru ČR na Andrlově chlumu.

Článek

"Chceme Evropu, v níž nebude místo pro vyháněcí dekrety, které už měly být dávno na smetišti dějin," volal dnes z tribuny na 55. Sudetoněmeckých dnech v Norimberku a jeho slova často přerušovaly frenetický potlesk i výkřiky hanby na adresu spolkové vlády kancléře Gerharda Schrödera (SPD).

Bavorský ministerský předseda kritizoval český parlament, že si dovolil tyto dokumenty znovu potvrdit, což je "nejen políček sudetským Němcům, ale i Bavorsku, pro které je to nepřijatelné. Budeme proti tomu bojovat pět, deset, patnáct let a jestli si Češi myslí, že v Evropském parlamentu se o tom nebude mluvit, pak se mýlí. Teprve teď začne opravdový boj."

Stoiber podmiňuje svou cestu do Prahy

Vystoupení, které bylo vlastně jedním z vrcholů předvolební kampaně před evropskými volbami 13. června, obsahovalo ostré výpady proti Praze a Berlínu.

"Řekli jsme NE vstupu ČR do Unie, protože jsme chtěli z dekretů a vyhnání udělat téma," zdůraznil a zároveň obvinil kancléře, že kvůli dekretům a ocenění prezidenta Beneše "nepromluvil řádně do duše svým pražským soudruhům".

Stoiber varoval odsunuté před rezignací, která se Sudetoněmeckým landsmanšaftem (SL) v poslední době šíří, poté, kdy Evropský parlament odmítl spojovat vstup Česka s minulostí včetně dekretů.

Evropa si podle něj musí stavět otázku, co dál s dekrety: "Budeme tuto otázku klást všude. Nedáme jim pokoj, dokud mám vládní odpovědnost a každý ví, že nejsem v Německu bezmocný. Pokud si Češi myslí, že bude klid, začne nová diskuse v evropském domě. Jsem přesvědčen, že se prosadíme, a proto potřebujeme ve volbách vaše hlasy."

Stoiber zároveň slíbil, že nepřijede do Prahy, dokud ČR nezmění postoj k odsunutým Němcům. "Jsem ve funkci od roku 1993 a jedinou sousední zemí, kterou jsem oficiálně nenavštívil, je Česká republika. Zůstane to tak, dokud Češi nezmění postoj k sudetským Němcům," křičel za souhlasného volání asi osmi tisíc přítomných ve Frankenhalle.

Anketa

Byli byste pro zrušení Benešových dekterů?
ano
53,3 %
ne
44,3 %
nevím
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3301 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám