Hlavní obsah

Blaira chce kvůli Iráku opustit i šéf parlamentu

Novinky, Rostislav Matulík, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Napětí v kabinetu britského premiéra Blaira kvůli Iráku zesílilo ve čtvrtek poté, co o rezignaci otevřeně hovořil i bývalý ministr zahraničí a dnes vůdce Dolní sněmovny Robin Cook. Politik, jenž nemůže Blairovi zapomenout své nečekané odvolání v létě 2001, naznačil na jednání vlády, že se připojí k ministryni pro mezinárodní rozvoj Clare Shortové.

Foto: Olomoucký kraj

Olomoucko - zajímavý tip na dovolenou nejen na kolech

Článek

Ta již dříve oznámila, že v případě útoku bez mandátu OSN odstoupí, neboť taková akce je podle ní neslučitelná s mezinárodním právem. "Všichni jsme nabyli dojem, že Robin půjde. Mluvil daleko ostřeji než kdykoli v minulosti," řekl nejmenovaný ministr.

Cook podporuje prodloužení inspekcí

Cook i Shortová setrvají v kabinetu minimálně do pondělí, kdy má jednat krizový kabinet o nasazení britských sil po boku armády USA. Cook je přesvědčeným stoupencem misí šéfinspektora OSN Hanse Blixe a trvá na tom, že o britské akci je třeba hlasovat v parlamentu. "Jsem připraven svolat Dolní sněmovnu i o víkendu," řekl Cook a s typickým sarkasmem dodal, že v jednacím řádu vyhradí dostatečný prostor pro rezignační prohlášení ministrů a státních tajemníků.

S Blairem teď nejvíc drží jeho největší rival

Mluvčí Tonyho Blaira nicméně i v pátek trval na tom, že v kabinetu nedochází k zásadním rozporům a ministři si plně uvědomují složitost irácké krize. Vláda se však podle něj stále více kloní k nutnosti přijmout druhou rezoluci, takže podpora premiérovu záměru udeřit i bez OSN již není tak neochvějná, jako dříve.

Blaira paradoxně nyní ve vládě nejvíce podporuje jeho hlavní kabinetní rival, ministr financí Gordon Brown, který by jej v případě politického pádu velmi pravděpodobně na postu premiéra nahradil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám