Hlavní obsah

Blaira asi čeká křížový výslech

DPA, Rostislav Matulík
LONDÝN

Britský ministerský předseda Tony Blair zřejmě bude mezi osmi klíčovými svědky, které vyšetřující soudce lord Hutton předvolá příští pondělí k křížovým výslechům v kauze údajné sebevraždy zbrojního inspektora Davida Kellyho.

Foto: Petr Hejna
Článek

Nejobtížnější pozici budou mít ti svědkové, jejichž výpovědi se ukázaly během prvních čtyř týdnů slyšení jako zkreslené či zjevně nepravdivé.

Mezi nimi je na prvním místě ministr obrany Geoff Hoon, který osobně schválil strategii zveřejnění Kellyho jména novinářům, ačkoli to popíral. Stín podezření však tím dopadá i na premiéra, který při svém prvním vystoupením před komisí 28. srpna převzal plnou odpovědnost za odhalení Kellyho jako zdroje zprávy BBC o údajném zveličení irácké hrozby vládou. List The Independent on Sunday navíc napsal, že Kellyho rodina chce znovu nechat předvolat Blaira před komisi, přičemž lord Hutton prý pozůstalým diskrétně naznačil, že vyjde tomuto požadavku vstříc.

Mezi podruhé předvolanými budou všichni hlavní aktéři kauzy - Blairův bývalý mluvčí Alastair Campbell, reportér BBC Andrew Gilligan a představitelé BBC i zpravodajských složek.

Blairova popularita propadla

Úřad premiéra se v pondělí odmítl vyjádřit k víkendovému útoku exministryně pro mezinárodní rozvoj Clare Shortové na Blaira, která prohlásila, že vláda udělala Kellymu ze života peklo a předseda vlády osobně nese odpovědnost za smrt nešťastného vědce. "Chtěli dostat reportéra BBC Gilligana, a využili k tomu Kellyho. Zacházeli s ním jako s mouchou, kterou mohou kdykoli rozmáčknout. Takové jednání by neunesl nikdo," napsala Shortová v Independentu on Sunday.

"Blair pod svým úsměvem skrývá nemilosrdný charakter, který nerespektuje přiměřené postupy," uvedla rovněž exministryně, která krátce po skončení války v Iráku svůj úřad opustila kvůli nesouhlasu s poválečným uspořádáním země.

Ačkoli Blair první kolo vyšetřování přežil bez větší újmy, zaznamenal výrazný propad popularity - 43 procent Britů se domnívá, že by měl odstoupit, a 42 je pro jeho setrvání. Plných 65 procent dotázaných je názoru, že z úřadu musí odejít ministr obrany Geoff Hoon.

Reklama

Související témata:

Související články

Aféra Kelly pohřbila Blairův sen o euru

Aféra Kelly pohřbila odhodlání britského premiéra Tonyho Blaira uspořádat referendum o připojení k eurozóně ještě před volbami příští rok. Podle úterního listu...

Výběr článků

Načítám