Hlavní obsah

Blair vyvracel opět spekulace o zdravotních potížích

– LONDÝN
Právo, Rostislav Matulík

Rozptýlit stále častější spekulace britského tisku o svém zdravotním stavu se na úterní pravidelné tiskové konferenci pokusil britský premiér Tony Blair. Prohlásil, že je zdráv, přestože měl nedávno určité zdravotní problémy. Zároveň řekl, že jeho práce je hektická a obtížná, dodal ale, že je výsadou ji vykonávat.

Foto: archiv KGVU ve Zlíně

Mohlin, vstup do závodů firmy Baťa,foto 1938

Článek

Spekulace o skutečném rozsahu potíží 50letého Blaira zesílily poté, co musel být před šesti týdny krátce hospitalizován se zrychleným srdečním tepem. Lékaři mu obnovili normální rytmus elektrošokem.

Minulý týden ho zase trápily prudké bolesti žaludku, žádné léky však nedostal.

Dědičné předpoklady

Premiér byl novináři také vyzván, aby se vyjádřil o zprávě z tisku, že americký exprezident Bill Clinton i britská královna Alžběta II. vědí o jeho srdečních potížích již dlouho.

"O arytmii vím již pět let, a proto jsem hned volal do nemocnice, jak mu je," měl říci deníku The Daily Mirror Clinton.

"Mohu uvést jenom to, že jsem něco takového v minulosti neměl. Za den bylo po potížích a já jsem se vrátil do práce," odpověděl premiér, který se před šesti lety stal nejmladším britským premiérem od roku 1812 a ztělesnil tak "symbol zdraví a mládí na politické scéně".

Pochybnosti o Blairově zdraví však posiluje rodinná anamnéza. Jeho matka Hazel zemřela jako 52letá na rakovinu hrtanu, jeho otce Lea ranila mrtvice, když bylo Blairovi pouhých 11 let.

Se zdravím hazarduje

Premiér sice říkává, že otcův vynucený odchod z politického života nastartoval jeho vlastní kariéru, podle přátel se však u něj nemoci rodičů negativně promítly do hypochondrie.

Nechává se masírovat speciálními solemi, aby "zbavil tělo jedů", a na cestách často odmítá místní stravu. Na veřejnosti se neobjevuje bez make-upu. Léta tajil, že nosí brýle. I když není pravděpodobné, že by skrýval vážnou nemoc, nepochybně je vystaven enormnímu stresu.

Podle pozorovatelů však potíže prohloubil také Blairův "prezidentský styl vládnutí". I když je teprve v polovině druhého funkčního období a jeho nejmladší dítě nezačalo chodit do školy, raději se svým zdravím hazarduje, než aby delegoval podíl na moci mezi kolegy z kabinetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Britského premiéra postihla srdeční slabost

Britský premiér Tony Blair strávil šest hodin v nemocnici. Lékaři londýnské nemocnice Hammersmith oznámili, že jej postihla srdeční slabost. Oficiální místa...

Blairovu srdeční slabost prý způsobila káva

Příliš mnoho kávy vypil britský premiér Tony Blair na summitu Evropské unie v Bruselu. Právě nadbytečný kofein prý způsobil následné srdeční potíže, které...

Výběr článků

Načítám