Hlavní obsah

Blair odmítl komentovat Kellyho smrt

Novinky, Iveta Kramešová, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair na středeční tiskové konferenci odmítl zodpovědět všechny otázky týkající se smrti zbrojního experta Davida Kellyho. Odvolal se na nezávislé soudní vyšetřování lorda Huttona, jehož první slyšení začne zítra. Před začátkem šetření se chce totiž Blair podle svých slov zdržet jakýchkoli komentářů v celé aféře Kelly.

Foto: Jana Slováková

Průmyslovka v Hodoníně po rekonstrukci

Článek

Novinářům tak Blair ani neprozradil, zda jeho mediálním poradcem zůstane i nadále Alastair Campbell, jehož důvěryhodnost v posledních dnech utrpěla velmi silnou ránu. "Věřím, že se z celého případu všichni poučíme," dodal Blair.

Kelly spáchal sebevraždu poté, co vypovídal před parlamentní komisí, do jaké míry britská vláda zveličila zprávu o nebezpečí zbraní hromadného ničení před válkou v Iráku.

Blair prezentoval svou dosavadní práci

Podle očekávání využil premiér tiskovou konferenci k tomu, aby prezentoval bilanci své dosavadní vlády. Připomněl, že se v sobotu, kdy už bude zřejmě na dovolené na Barbadosu, stane nejdéle vládnoucím labouristickým premiérem v dějinách Británie. Pokud jde o důvěru a vlastní budoucnost, řekl, že Britové se budou rozhodovat na základě vnitropolitických otázek. "Je před námi ještě hodně práce. Moje chuť k jejímu vykonání neslábne," ujistil Brity. Za úspěch své vlády označil zlepšení veřejných služeb, zejména ve zdravotnictví a v boji proti nelegálnímu přistěhovalectví. Potíže podle něj trvají v dopravě a v boji proti zločinnosti.

Irák ale zastínil úspěchy vlády

Ministerský předseda připustil, že jeho vládu čeká boj o důvěryhodnost své politiky vůči Iráku. "Válka proti režimu Saddáma Husajna byla správná. Irák na tom díky ní bude lépe, než za Saddáma," uvedl.

"Jsem přesvědčen, že v Iráku budou nalezeny zbraně hromadného ničení," řekl v reakci na sílící spekulace o osudu těchto zakázaných zbraní. Právě existence biologických a chemických zbraní byla hlavní příčinou války, dosud se však v zemi neobjevily. Blair neodpověděl přímo na otázku, zda podá demisi, pokud se zbraně v Iráku nenajdou. Připomněl, že problém iráckých zbraní hromadného ničení "nevyskočil najednou odnikud", ale měl za sebou dvanáctiletou historii a řadu rezolucí OSN.

Blair také zdůraznil, že loni v listopadu se celá Rada bezpečnosti shodla na tom, že Irák představuje hrozbu a že porušuje rezoluce OSN. Spory byly o to, jak na to pak reagovat, nikoli o samotné konstatování faktu, řekl. Závěrem zdůraznil, že terorismus a možnost, že teroristé získají zbraně hromadného ničení, "jsou hrozbou 21. století".

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám