Hlavní obsah

Blair: moc Saddáma Husajna v Iráku končí

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BELFAST

Britský premiér Tony Blair v úterý uvedl, že Husajnův režim se díky útokům spojenců hroutí. Moc Saddáma Husajna končí, dodal Blair, který od včerejška jedná s americkým prezidentem Georgem Bushem na zámku Hillsborough u Belfastu v Severním Irsku. USA a Británie se nakonec shodly, že novou iráckou prozatimní vládu sestaví jen z Iráčanů.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

 Americký prezident George Bush dnes řekl, že OSN bude mít v Iráku "podstatnou" roli. Bush potvrdil, že při rekonstrukci Iráku budou mít roli OSN a další mezinárodní organizace. Prezident ovšem nespecifikoval, v čem roli OSN vidí.  

"Cílem poválečné koaliční správy v Iráku bude stabilizovat zemi a připravit ji pro předání moci reprezentativní irácké vládě," řekl dnes na tiskové konferenci britský ministerský předseda Tony Blair. Zároveň prohlásil, že vojáci nezůstanou v Iráku déle, než bude nezbytné.  

Jednání i o "neiráckých" tématech

Bush a Blair spolu včera jednali asi tři čtvrtě hodiny, přičemž se dotkli i "neiráckých" témat - mírového urovnání na Blízkém východě a v Severním Irsku a vztahů mezi Amerikou a Evropou.  

Jednání, které dnes pokračuje, se účastní i Bushova poradkyně Condoleezza Riceová, jež do Severního Irska přiletěla rovnou po svém jednání s ruským ministrem zahraničí v Moskvě. Podle ní je jen "přirozené očekávat, že (v poválečném uspořádání Iráku) budou mít vedoucí roli síly spojenců, protože se zúčastnily osvobození Iráku a obětovaly tam krev a životy".

Rozdílné názory na délku správy

Bush a Blair se evidentně liší pokud jde o časové rozmezí, dokdy by spojenci měli Irák spravovat. Zatímco státní tajemník v britském ministerstvu zahraničí Mike O"Brien hovoří o "relativně krátkém" období, náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz hovořil o nejméně šesti měsících.

Podle názoru generálního tajemníka OSN Kofi Annana musí OSN při obnově Iráku připadnout "důležitá role". Teprve zapojení OSN propůjčí obnově Iráku a přechodné cizí správě v Bagdádu "legitimitu, jež je pro Irák a celou oblast tak důležitá," řekl Annan před rozhovorem s 15 členy Rady bezpečnosti OSN v New Yorku. Annan chce koordinátorem pro obnovu Iráku jmenovat pákistánského experta na rozvojovou pomoc Rafeeudina Ahmeda. 

Reklama

Související články

Bush a Blair jednají o poválečném Iráku

Americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair se v pondělí večer sešli ke dvoudenním společným rozhovorům o poválečném uspořádání Iráku a roli...

Výběr článků

Načítám