Hlavní obsah

Blair chce pro policii protiteroristické pravomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ještě než současný Britský premiér Tony Blair odejde ze svého úřadu, rád by se zasadil o prosazení nového zákona, který by dal policii mnohem větší pravomoci v protiteroristickém tažení. Příslušníci by podle nové normy mohli libovolně zastavovat a vyslýchat lidi.

Článek

Nová pravomoc by policistům umožnila ptát se lidí na jejich totožnost, bydliště a kam jdou. Nemuseli by přitom mít ani podezření, že byl spáchán nějaký zločin. Pokud by dotázaná osoba odmítla odpovědět, mohla by být podle The Sunday Times obviněna z trestného činu a dostat pokutu ve výši až 5000 liber (asi 209 000 korun).

Současná legislativa policii umožňuje lidi zastavit a prohledat, policisté se ale nesmějí ptát na jejich totožnost a cíl.

Podobné "válečné" pravomoci, jak je podle listu navrhuje Blair, existují dnes v Severním Irsku. Tam ale budou paradoxně v rámci mírové dohody brzy zrušeny.

Ministr vnitra John Reid prý zvažuje v rámci boje proti terorismu i další opatření. Chce údajně dát policii pravomoc zabavovat dokumenty na prozkoumání, i když jejich hodnota jako možného důkazu není od počátku očividná. Policisté by prý podle nové normy mohli i odtahovat auta na analýzu.

Británie má s terorismem smutné zkušenosti

Stávající protiteroristická legislativa v Británii byla zavedena po útocích na Spojené státy v září 2001. Ještě zpřísněna byla po atentátech islámských extremistů na londýnskou veřejnou dopravu z července 2005, kdy zahynulo 52 lidí.

Některé Blairovy návrhy - například aby mohly být osoby podezřelé z terorismu zadržovány 90 dnů bez obvinění - ale v parlamentu dříve neprošly.

Reklama

Související témata:

Související články

Blair má konečně oznámit datum rezignace

Britský premiér Tony Blair má ve čtvrtek oznámit termín své plánované rezignace i své další plány. Jeho kancelář to potvrdila. Blair ovšem o svých plánech bude...

Tony Blair oznámil, že skončí 27. června

Britský ministerský předseda Tony Blair oznámil ve čtvrtek odchod z úřadu. Svou demisi doručí královně Alžbětě II. 27. června. Blair krok oznámil ve svém...

Výběr článků

Načítám