Hlavní obsah

Bin Ládin zemřel, tvrdí web napojený na al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/TEL AVIV

Usáma bin Ládin je prý mrtev. Napsal to podle izraelského listu Haarec islamistický londýnský internetový server blízký teroristické organizaci al-Kajdá. Tvrzení však zatím nebylo potvrzeno, ani vyvráceno žádným dalším pramenem.

Článek

Informaci přinesl v pátek arabsky psaný Asharq Al Awsat registrovaný v Londýně. Odvolává se přitom na zprávu samotné al-Kajdá. Neuvádí ale, kdo a kde novinářům informaci sdělil.

"Nešli jsme velmi důležitou zprávu, a to že organizace al-Kajdá oznámila smrt bin Ládina," píše se doslova na webu listu s tím, že prohlášení bylo zveřejněno již ve čtvrtek.

Asharq Al Awsat je považován za spřízněný s al-Kajdá. V uplynulých týdnech hned několikrát přinesl její přímá prohlášení. Ověřit jejich pravost je však velmi složité. Jak tvůrci listu, tak zdroje, z nichž čerpají, zůstávají vždy v anonymitě.

Mediální spekulace o úmrtí bin Ládina jsou poměrně časté, stejně tak jako zprávy o jeho obklíčení nebo zadržení. Nechyběly zvěsti, že zemřel během války v Afghánistánu, a to v prosinci 2001 v tamních horách. [celá zpráva]

Podle jiných úvah je těžce nemocný. Nefungují mu ledviny a potřebuje tak být pod neustálým lékařským dohledem.

Reklama

Související témata:

Související články

Al-Kajdá chtěla v USA zaútočit deseti letadly

Čtvrteční závěrečné veřejné slyšení komise vyšetřující okolnosti teroristických útoků z 11. září 2001 má vyvrátit řadu mýtů. Uvedl to jeden z členů komise...

Al-Kajdá Evropě: ultimátum končí, zaútočíme

Skupina hlásící se k teroristům z organizace al-Kajdá v pátek svým listem v arabském tisku připomněla, že Evropě za několik dní vyprší tříměsíční příměří....

Výběr článků

Načítám