Hlavní obsah

Bin Ládin v roce 2001 unikl Američanům z obklíčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jeden z podezřelých teroristů, kteří jsou zadržování na americké základně Guantánamo na Kubě, pomohl hlavě Usámovi bin Ládinovi uniknout v roce 2001 z jeho horského úkrytu v pohoří Tora Bora na jihovýchodě Afghánistánu. Vyplývá to z dokumentu americké vlády, o němž ve středu informuje agentura AP.

Článek

V dokumentu se uvádí, že neidentifikovaný zajatec "pomáhal Usámovi bin Ládinovi uniknout z Tora Bora". Je to první jednoznačné konstatování Pentagonu, že Bin Ládin byl v Tora Bora a unikl americkým pronásledovatelům.

Nové odhalení je obsaženo v dokumentu, který Pentagon označuje jako "souhrn důkazů" proti jednomu z 558 vězňů na Guantánamu. Agentura AP ho získala tento týden. Zadržený není v dokumentu označen jménem ani národností: "Zadržený byl jedním z velitelů Usámy bin Ládina během sovětského džihádu," uvádí dokument s poukazem na svatou válku proti sovětským okupantům v Afghánistánu.

Tora Bora: sporný bod volební kampaně Bushe

Události v Tora Bora byly kontroverzním bodem loňské předvolební kampaně. Prezident George W. Bush i viceprezident Dick Cheney tvrdili, že velitelé nevěděli, zda se tam bin Ládin ukrýval, když USA a jejich spojenecké afghánské síly zaútočily v prosinci 2001 na tuto oblast.

Cheney loni v říjnu řekl, že velitel amerických sil v Afghánistánu generál Tommy Franks, opakovaně prohlásil, že není vůbec jisté, zda bin Ládin byl v Afghánistánu. Napsal loni v říjnu v listu The New York Times: "Dodnes nevíme, zda bin Ládin byl v prosinci 2001 v pohoří Tora Bora." 

Franks dodal, že informace zpravodajských služeb o tomto místě se liší, ale bin Ládin "nikdy nebyl v našem dosahu". Bush toto tvrzení potom několikrát použil při kampani jako důkaz, že bin Ládin mohl být v prosinci 2001 v jedné z mnoha zemí, třeba v Pákistánu nebo v Kašmíru.

Bin Ládin uniká

Demokratický kandidát na prezidenta senátor John Kerry vytýkal Bushovi, že si nechal uniknout šanci chytit nebo zabít bin Ládina, protože v Tora Bora spoléhal příliš na afghánské spojence.

Minulý týden předseda sboru náčelníků štábů americké armády generál Richard Myers řekl, že o současném místě pobytu bin Ládina není nic známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám