Hlavní obsah

Bin Ládin řídil rozbitou britskou buňku al-Kajdá

CNN, Novinky, DPA, Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/ISLÁMABÁD/WASHINGTON

Vysoce postavený agent al-Kajdá byl mezi dvanácti podezřelými, které zadrželi policisté v úterý v Londýně. Potvrdily to středeční výslechy. Uvádí to čtvrteční list Times s tím, že plánoval atentát na londýnské letiště Haethrow a příprava byla již v závěrečné fázi. Muž přezdívaný Bilal, který buňce velel, dostával údajně rozkazy přímo od bin Ládina.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem
Článek

Celkem bylo zadrženo 13 lidí, kteří byli, jak uvedly policejní zdroje "původem z Asie". Jeden z nich byl později propuštěn. Britská policie však nepotvrdila, zda k zadržení došlo na základě informací získaných z Pákistánu.

Tam bylo v posledních deseti dnech zadrženo několik klíčových  představitelů teroristické sítě al-Kajdá včetně Ahmeda Khalfana Gailaniho, který uskutečnil v roce 1998 atentáty na americká velvyslanectví v Tanzanii a v Keni, a počítačového experta pětadvacetiletého Muhammada Naíma Núra Chána.

Průlom do sítě al-Kajdá

Zdroje z pákistánské zpravodajské služby ovšem uvedly, že právě zadržení Chána poskytlo informace o buňce al-Kajdá v Británii, kterou měl řídit agent s krycím jménem Bilal.

Analýza souborů v jeho počítači vedla nejen ke zvýšení bezpečnostního rizika na východě USA, ale také k závěru, že cílem útoku je Británie.

Chánův otec pracuje pro pákistánské státní aerolinie a během pěti posledních let dal synovi pět letenek na cestu do Londýna. Chán byl v roce 1998 vycvičen v táboře al-Kajdá a spolupracoval s vysokým představitelem al-Kajdá Chálidem Šajchem Muhammadem, který byl v Pákistánu dopaden loni v dubnu.

Pákistánský ministr informací šajch Rašíd Ahmad uvedl o dopadení Chána: "Jde o velký úspěch bezpečnostních sil, o průlom do sítě al-Kajdá, ale nejlepší je neříkat příliš mnoho."

Pákistánské zdroje uvádějí, že ve vazbě je dalších sedm mužů podezřelých ze spolupráce s al-Kajdá včetně jednoho, který se pokusil v pondělí odjet ze země. 

Varování o útoku v USA

Pákistánská zpravodajská služba televizi CNN potvrdila, že právě ona poskytla informace o nebezpečí útoku na bankovní centra v USA. Chán podle nich kontaktoval v posledním měsíci šest lidí v USA. [celá zpráva]

Mluvčí Bílého domu Scott McClellan řekl, že minulý pátek situaci osvětlily dva informační zdroje, z nichž jedním byla analýza dat ze zadrženého počítače: "Podezřelý spolupracovník al-Kajdá měl v počítači soubory s velmi detailními informacemi o plánech a cílech al-Kajdá. Je to aktivní člen al-Kajdá, jenž má vazby na ostatní vysoké představitele sítě, kteří připravují další útoky proti americkému lidu."

Nepotvrdil však, že informace pocházejí z Pákistánu a druhý zdroj neuvedl vůbec: "Nemohu jít dále, protože by to ohrozilo probíhající operace."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám