Hlavní obsah

Bin Ládin a Zavahrí jsou v bezpečí - v Afghánistánu

ISLÁMÁBÁD

Dva nejvyšší činitelé teroristické sítě al-Kajdá Usáma bin Ládin a Ajmán Zavahrí jsou v bezpečí v Afghánistánu. Prohlásil to v pátek mluvčí někdejšího afghánského vládního hnutí Tálibán Abdul Samad. Reagoval tak na tvrzení úřadů, že muže obklíčili vojáci v horách.

Foto: Milan Haluška
Článek

Pákistánské jednotky zasahují proti 200 údajných bojovníků al-Kajdá už od čtvrtka. Akce začala obklíčením ozbrojenců v horách u hranic s Afghánistánem.

Následně se vyrojily spekulace, že vládní jednotky obklíčily muže číslo dvě teroristické sítě al-Kajdá Ajmána Zavahrího. Tamní prezident Parvíz Mušaraf k tomu uvedl, že boje jsou překvapivě zuřivé, což naznačuje, že bojovníci Tálibánu brání "cíl velké hodnoty".

Mušaraf ale rozhodně odmítl byť jen odhadovat, koho islámští ozbrojenci tolik brání. Experti na terorismus ve Washingtonu podiv nad urputnou obranou radikálů nevyslovili a zpochybnili teorii, že al-Kajdá brání nějakého předáka. Podle nich extremisté bojují do posledního dechu za všech podmínek.

Kde je Zavahrí?

Pákistánští činitelé pod podmínkou anonymity sdělili, že podle zpravodajských informací se předpokládá, že Zavahrí byl při operaci, která začala v oblasti Jižního Vazíristánu, "zatlačen do kouta".

Jeden z nejvyšších představitelů teroristické sítě al-Kajdá a její ideolog Ajmán Zavahrí je jedním nejhledanějších teroristů světa. USA na něho vypsaly odměnu 25 miliónů dolarů. V al-Kajdá patří dvaapadesátiletý Egypťan Zavahrí k nejbližším spolupracovníkům bin Ládina.

Reklama

Související články

V televizi mluvil druhý muž al-Kajdá

Hlas na pásku, který byl odvysílán v neděli dubajskou televizní stanicí al-Arabíja, by podle odborníků ze CIA skutečně mohl patřit Ajmánovi Zavahrímu, jenž...

Výběr článků

Načítám