Hlavní obsah

Bílý dům chtěl bombardovat Saddáma hned 11. září 2001

Právo, ČTK, vpl, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda zvažovala po atentátech z 11. září 2001 "odvetné" bombardování Iráku, ačkoli bylo jasné, že útoky provedla al-Kajdá. V rozhovoru pro televizi CBS to řekl bývalý poradce Bílého domu Richard Clarke. Clarke podle svých slov mezi jinými představiteli podával po atentátech informace prezidentu Bushovi a ministru obrany Rumsfeldovi.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výluka ukončena a pro cestující je opět v provozu nově upravené hlavní ústecké nádraží.

Článek

"Mluvili o Iráku 11. září. Mluvili o něm 12. září," uvedl Clarke, který vedl výbor pro počítačovou bezpečnost. "Podívejte se, zda se na tom Saddám podílel. Chci vědět každý střípek. Nevím, co tomu říká mezinárodní právo, ale nakopeme Saddáma do zadku," řekl Clarkovi prezident.

"Rumsfeld pořád opakoval, že musíme Irák bombardovat. Všichni jsme namítali: Ale ne, ne, al-Kajdá je v Afghánistánu," líčí Clarke spor, v němž Rumsfeld prý reagoval slovy: "V Afghánistánu nejsou žádné dobré cíle, ale v Iráku je mnoho dobrých cílů." Clarke tvrdí, že Rumsfeldovi odpověděl: "Dobře, je mnoho dobrých cílů na mnoha místech, ale Irák nemá s 11. zářím nic společného."

Clarke, který odešel ze svého postu loni v únoru poté, co Bílý dům přesunul poslání jeho výboru na ministerstvo vnitřní bezpečnosti, v rozhovoru obvinil Bushe, že ignoroval hrozby terorismu před 11. zářím a učinil tak Ameriku méně bezpečnou. "Mám pocit, že překračuje všechny meze, když prezident znovu kandiduje na základě toho, jak úžasné věci udělal proti terorismu. Ignoroval terorismus celé měsíce, kdy jsme možná mohli udělat něco, co by 11. září zabránilo," řekl.

Clarke je druhým bývalým činitelem, který tvrdí, že Bush a jeho lidé viděli spojení mezi Irákem a al-Kajdá, protože ho chtěli vidět. Někdejší ministr financí Paul O'Neill, odvolaný při reorganizaci Bushova ekonomického týmu, CBS v lednu řekl, že nikdy neviděl důkazy o iráckých zbraních hromadného ničení. Bushe obvinil, že nastoupil do úřadu s úmyslem svrhnout Saddáma.

Reklama

Výběr článků

Načítám