Hlavní obsah

Bílá noha je zdarma, za černou si připlaťte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pacientka černé barvy pleti přišla v minulosti o dolní část levé nohy. Počátkem tohoto týdne svitla Ingrid Nichollsové (46) naděje na získání ztracené končetiny. Všechny plány o plnohodnotném životě ale vzaly záhy za své. Lékaři jí totiž nabídli bílou protézu, za černou požadují "příplatek", asi sto padesát tisíc korun. Případ popsal deník The Daily Telegraph.

Článek

"Jsem nemocná prakticky od narození, invalidní už řadu let. Opravdu jsem byla z nabídky možného zapojení do života nadšená. O to horší bylo zklamání," uvedla pacientka pro tisk.

Dodala, že nemocnice v Oxfordu, kde měl zákrok proběhnout, jí však nabídla pouze končetinu v barvě "světle růžové", kterou plně hradí pojišťovna. Chce-li protézu v barvě "černé", musí doplatit zhruba tři tisíce liber. "Ranilo mě to. Byla jsem naštvaná. Jak by se tvářil běloch na černou nohu?" ptala se bezradně. "Máme černé úředníky, lékaře, ale umělé údy jen pro bílé," posteskla si s tím, že se cítí jako "občan druhé kategorie".

Nemocnice se po zveřejnění kauzy pacientce omluvila a přislíbila, že se pokusí zdarma protézu ve vyhovující barvě pro ní opatřit, třeba i v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám