Hlavní obsah

Bijí nás a drží v porodnici proti naší vůli, stěžují si matky na slovenskou nemocnici

Novinky, jdu, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kežmarok
Aktualizováno

Nadávky, bití či držení proti své vůli měly zažít romské matky v kežmarské nemocnici na východě Slovenska. Reportáž z Kežmaroku zveřejnila agentura AP. Mluvčí nemocnice přiznala, že se takové věci výjimečně dějí.

Slovenské Romky si stěžují na personál nemocnice v KežmarkuVideo: Novinky/AP

 
Článek

S nepříjemnou zkušeností z kežmarské nemocnice se svěřila novinářům AP žena s křestním jménem Monika. Nadávkám i fyzickému násilí měla ze strany nemocničního personálu čelit, když čekala své první i druhé dítě. „Zničehonic na mě přestali hezky mluvit. Začali na mě křičet, bít i fackovat,“ popsala.

„Někteří doktoři na nás nadávají, nestarají se. Jen na nás křičí, že stále rodíme, že je víc Romů než bílých,“ uvedla další žena.

Mluvčí připustila, že se to děje, pak to dementovala

Alžbeta Sivá, mluvčí společnosti Agel SK, která nemocnici provozuje, výpověď žen v reportáži nezpochybnila. „Někdy se stanou takové případy, ale velmi málo, minimálně,“ řekla. Po medializaci však svoje vyjádření pro AP dementovala. "Je absolutně vyloučené, aby byly romské pacientky fackované nebo jakkoli ponižované, jak je to uvedeno v reportáži. Naše pacienty nerozlišujeme podle barvy pleti nebo vyznání, žádná segregace v kežmarské nemocnici neexistuje. Jedná se o absurdní výmysl," řekla Sivá Novinkám. „Reportéři AP to pochopili, že postup, o němž se zmínili, je standardní,“ řekla Sivá.

Podle doporučení slovenského ministerstva zdravotnictví by ženy s dětmi měly v nemocnicích zůstávat nejméně čtyři dny po porodu. Mnohé slovenské nemocnice však termín neberou jen jako doporučení, a matky i děti drží v nemocnicích déle, často proti jejich vůli. Podle AP za tím má stát snaha nemocnic čerpat víc peněz od zdravotních pojišťoven.

Dítě nechají v nemocnici a odejdou

Po porodu svého třetího dítěte se tak Monika rozhodla, že už nařízení nemocnice respektovat nebude, a jednoduše utekla. „Nemají právo se takhle chovat k ženám. Oni nejsou jejich manželé.” K romským ženám se dle ní doktoři v nemocnici chovají jako k psům.

Útěk z nemocnic mají volit i další ženy, často odejdou bez dětí. Existují však případy přemístění dětí do péče dětských domovů, poté co zůstaly v nemocnici bez matky. Některé matky měly novinářům AP vypovědět, že když se do nemocnice vrátily po deseti až čtrnácti dnech, bylo jim řečeno, že děti byly umístěny do dětského domova.

„Ano, stává se to výjimečně, ale jednoduše my máme určité předpisy a standardy. To znamená, že pokud tu dítě zůstane čtyři pět dní a potom matka nepřijde, to znamená, že musíme kontaktovat státní orgány,“ potvrdila postup kežmarské nemocnice její mluvčí.

Podle jejích slov pro Novinky je to dáno zákonem. Ženy se pro děti někdy vrátí i za tři týdny nebo za dva měsíce. Když matka odejde z nemocnice bez dítěte, je to podle zákona opuštění dítěte,“ řekla Sivá Novinkám.

Dementi i z ministerstva

Proti informacím agentury AP se důrazně ohradilo i slovenské ministerstvo zdravotnictví. „Ministerstvo zdravotnictví se důrazně ohrazuje proti informacím, podle nichž jsou romské rodičky zadržovány v porodnicích proti své vůli. Ministerstvo nedisponuje informacemi o údajném fyzickém násilí v porodnicích,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva Zuzana Eliášová. „V každém případě však můžeme jednoznačně konstatovat, že jakékoli chování nebo postupy personálu, které nejsou v souladu s lidskou důstojností a profesionálním přístupem, považujeme za nesprávné,“ dodala mluvčí.

Ministerstvo v současnosti hledá cestu, aby mohla jít žena po porodu, pokud nenastanou žádné komplikace, dříve domů. „V žádném případě však nesmí být ohrožena péče o novorozence a jeho bezpečnost. Aktuálně zvažujeme zkrácení hospitalizace po porodu ze čtyř na tři dny,“ konstatovala Eliášová.

Reklama

Výběr článků

Načítám