Hlavní obsah

Biden navštíví Saúdy, korunního prince nevynechá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílý dům ve středu potvrdil, že prezident Joe Biden během nadcházející cesty na Blízký východ navštíví Saúdskou Arábii. Podle stanice CNN tak prezident zjevně upustil od svého předvolebního slibu izolovat království.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Reset“ amerických vztahů se Saúdy, které kvůli brutální vraždě saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího po zvolení Bidena ochladly pod bod mrazu, způsobila „drahá ropa a ještě dražší plyn“.

Prezident se během návštěvy pokusí zajistit zvýšení těžby v Saúdské Arábii, čímž by rád zkrotil rostoucí inflaci, která hrozí poškodit jeho Demokratickou stranu v nadcházejících volbách do Kongresu.

To ale nepůjde bez setkání s faktickým vládcem Saúdské Arábie, korunním princem Muhammadem bin Salmánem, jehož americké tajné služby označily za hlavního viníka drastické likvidace Chášukdžího na konzulátě v Istanbulu. Bidenova administrativa nechala jejich zprávu zveřejnit.

Turecko míní předat případ vraždy novináře Chášukdžího Saúdům

Blízký a Střední východ

Půjde o zbraně

Prezidentův tým se snažil „otupit ostří rozporů“ tím, že oficiálně se Biden zúčastní v Džiddě zasedání Rady pro spolupráci v Zálivu, k níž se připojí zástupci Egypta, Iráku a Jordánska.

Saúdové ale oznámí Bidenovi svou cenu i tam. Jde jim především o americké zbraně, mezi nimi o protiraketové systémy Patriot, a také o bezpečnostní záruky pro případ napadení ze strany Íránu a všech skupin, které šíitská islámská republika podporuje. Požádají zřejmě také o pomoc se svým jaderným programem, o němž tvrdí, že má sloužit jen k civilním účelům.

Bidenova cesta se uskuteční mezi 13. a 16. červencem. Prezident navštíví také Izrael a palestinský Západní břeh Jordánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám