Hlavní obsah

Běženci zůstávají, italská města úpí

Právo, Josef Kašpar, Řím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Ačkoli počet uprchlíků přicházejících do Itálie zůstává víceméně stejný jako v minulých letech, mnohá italská města hlásí kritickou situaci. Mezi nimi nechybí ani Milán.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Provizorní tábor migrantů na nádraží v Comu nedaleko švýcarských hranic

Článek

Důvod je jasný – do severoitalského velkoměsta přišlo vloni přes 52 tisíc uprchlíků hlavně ze Sýrie. Letos jich je méně, jenže na rozdíl od minulých let zůstávají. V minulých letech italské úřady „přivíraly oči“ a většina migrantů odešla ze sběrných center do Německa přes Švýcarsko či Rakousko.

Evropská unie tudíž Itálii napomenula a obě sousední země posílily pohraniční kontrolu. Přechod do Rakouska je dnes obtížný, protože také italská policie prohlíží vlaky směřující k Brennerskému průsmyku už od Verony více než dvě stě kilometrů od hranic.

Starosta hrozil stanovým městem

Jen tak se podařilo zvrátit záměr vídeňské vlády postavit na Brenneru zátarasy. Ty by jak z ekonomického, tak z politického hlediska představovaly nejen pro Itálii závažný problém.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Migranti přespávají na nádraží v Comu

Utečenci zachránění ve Středozemním moři zůstávají a dopady nelze přehlédnout. Na nádraží v Comu nedaleko švýcarských hranic přespávají stovky migrantů z Eritreje a Súdánu. To přimělo hejtmana Lombardie Roberta Maroniho k výzvě římské vládě, aby „nesvalovala tíži těchto problémů na místní úřady“.

Milánský starosta Roberto Sala pohrozil postavením stanového města, jestliže „vláda místo pomoci bude posílat další uprchlíky“. A reakce se dostavila vzápětí. Ministryně obrany Roberta Pinottiová městu okamžitě poskytla bývalá kasárna Montello se třemi tisíci lůžek.

V Itálii je 16 tisíc nezletilých dětí
V Itálii je v uprchlických zařízeních na 16 000 nezletilých, z toho 14 400 bez doprovodu
Mnozí po několika dnech z migračních center utíkají a hledají přátele či příbuzné v Evropě
Vloni takto uteklo 6 135 nezletilých
Od začátku roku se do Itálie dostalo přes Středozemní moře 99 500 lidí
Zhruba 17 procent z nich tvořily děti

„Starosta udělal dobře, když si na vládu dupnul,“ říká Carlo Santini, majitel pizzerie La Conca poblíž milánského hlavního nádraží. „Ale to nestačí. Já jsem to zavřel a jedu na dovolenou, i když nechci. Před lokálem neustále vysedávají migranti. Utekli před policií a hned se vrátili. Do restaurace už nikdo nechodí. Tak jsem to zavřel,“ dodává.

Itálie je ale země, ze které se emigrovalo za chlebem. „Jako mladík jsem v šedesátých letech pracoval v belgických dolech. A tenkrát za každého horníka Belgie platila Itálii 30 metráků uhlí a já na to nemohu zapomenout. Proto mám pro ty chudáky migranty pochopení,“ namítá starý Sicilan Carmelo Vinzi.

Klíčem je Libye

„Musíme přestat hovořit o nouzové situaci s utečenci, je to už problém strukturální a bude trvat několik let,“ prohlásil šéf italské policie Franco Gabrielli poté, co ve Ventimiglia na hranicích s Francií slíbil hejtmanovi oblasti Ligurie Giovannimu Totimu příchod dalších 300 policistů ke kontrole vlaků a hranic.

„V Libyi už operují italské speciální jednotky a provádějí výcvik místních vojáků. V případě žádosti libyjské vlády bude podpora posílena,“ napsal římský deník La Repubblica s tím, že stabilita Libye, odkud vyplouvají přeplněná plavidla s utečenci, znamená klíč pro zmírnění problému migrace v Itálii.

Reklama

Výběr článků

Načítám