Hlavní obsah

Berslusconi podal demisi, uvolnil cestu Prodimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský premiér Silvio Berlusconi v úterý podle očekávání podal demisi. Uvolnil tak cestu pro vytvoření nové vlády Romana Prodiho, těsného vítěze dubnových parlamentních voleb. Berlusconiho vláda zůstane ve funkci, než nový Prodiho kabinet složí přísahu.

Článek

Úmysl rezignovat na premiérský úřad oznámil Berlusconi krátce po poledni na posledním zasedání svého kabinetu. Pak se vydal do prezidentského paláce a složil funkci do rukou prezidenta Carla Azeglia Ciampiho.

Berlusconi, jenž odmítal výsledky voleb uznat a ani v sobotu tak neučinil, neřekl přímo, že prezidentovi Carlovi Ciampimu odevzdá svou rezignaci. Na otázku novinářů, kdy odstoupí, odpověděl: "Zasedání kabinetu je naplánované na úterý." Dodal, že krátce poté navštíví Ciampiho. Berlusconi současně uvedl, že se účasti v politice nevzdá: "Budeme v parlamentu i mimo něj tvrdou opozicí."

Prodi týž den zaznamenal první vítězství v parlamentu, když kandidáty jeho koalice levého středu zvolil předsedy obou komor zákonodárného sboru. "Dokázali jsme, že jsme rozhodná koalice. Vyhráli jsme 2:0," komentoval výsledek Prodi.

Tvrdý souboj však podle italských médií naznačuje, že Prodiho koalici nečeká snadný život především v Senátu. Franka Mariniho předsedou Senátu zvolili až ve čtvrtém kole po těsném souboji s někdejším dlouholetým křetansko-demokratickým premiérem Giuliem Andreottim, jehož nominovalo Berlusconiho uskupení. Marini získal 165, Andreotti 156 hlasů. O pár hodin později se předsedou dolní komory stal Fausto Bertinotti ze Strany za komunistickou přeměnu.

Prodiho má sestavením vlády pověřit prezident. Není však jasné, kdy pověření dostane, protože Ciampiho mandát končí 18. května a prezident uvedl, že tuto úlohu chce přenechat svému nástupci. Italská média spekulují, že prezident by mohl názor změnit, aby předešel odkladům a umožnil tak vytvoření vlády do konce týdne.

Berlusconi se vyslovil proti tomu, aby se Ciampiho nástupcem stal levicový politik: "Pokud by i post hlavy státu převzal představitel levice, znamenalo by to diktaturu."

Reklama

Související témata:

Související články

Berlusconi zatvrzele odmítá uznat porážku

Navzdory rozhodnutí italského kasačního soudu, že vítězem parlamentních voleb se stal středolevý blok Jednota Romana Prodiho, dosluhující premiér Silvio...

Výběr článků

Načítám