Hlavní obsah

Běloruský soud poslal na rok a půl do vězení novináře za urážku Lukašenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruský soud poslal na rok a půl do vězení novináře Sjarheje Hardzijeviče, kterého shledal vinným z urážky prezidenta země a pomluvy dvou policistů. S odvoláním na Běloruskou asociaci novinářů o tom v pondělí informovala agentura AP, podle níž je verdikt součástí represí, které běloruské úřady rozpoutaly proti nezávislým médiím a obhájcům lidských práv.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

Hardzijevič vinu nepřiznal, obhajoba se hodlá proti rozsudku odvolat.

„Nemám s těmito zločiny nic společného, nepokládám se za vinného,” prohlásil u soudu ještě před vynesením rozsudku padesátiletý novinář, který nyní musí rovněž zaplatit odškodné policistům ve výši 2000 běloruských rublů každému z nich (přibližně 17 tisíc korun) a státu poplatek 174 rublů (1500 korun).

Hardzijevič skončil před soudem kvůli obviněním v souvislosti se zprávami v chatovací skupině v aplikaci Viber, kterou někdo loni smazal.

V Kyjevě zmizel šéf organizace, která pomáhá uprchlým Bělorusům

Evropa

Jeho obhájci požadovali, aby bylo obvinění staženo kvůli nedostatku důkazů a kvůli nemožnosti prokázat trestný čin, píše AP. Co konkrétně v údajně urážlivé zprávě zaznělo, nicméně agentura ani asociace nespecifikovaly.

Běloruská organizace na ochranu lidských práv Vjasna Hardzijeviče označila za politického vězně.

Běloruské úřady v poslední době zvýšily tlak na nevládní organizace a nezávislá média v zemi – jen v červenci podnikly podle Vjasny přes 200 razií v kancelářích nebo domovech aktivistů a novinářů.

Prezident Alexandr Lukašenko mezitím prohlásil, že bude pokračovat v likvidační operaci proti aktivistům, které označuje za bandity a zahraniční agenty, poznamenala AP.

Lidé kvůli tvé hlouposti přijdou o práci, vyhrožují Cimanouské na zvukové nahrávce

Zahraniční

Autoritářský vládce východoevropské země čelil měsíce hromadným protestům, které vyvolaly loňské prezidentské volby, v nichž podle oficiálních výsledků opět zvítězil Lukašenko.

Opozice, Evropská unie a některé další země výsledky hlasování považují za zfalšované. Policie proti demonstrujícím tvrdě zasáhla a desetitisíce lidí zatkla.

Reklama

Výběr článků

Načítám