Hlavní obsah

BBC odtajní nahrávku Kellyho výroků

Novinky, Iveta Kramešová
LONDÝN

BBC vyrazila tvrdě proti obvinění, že dohnala k sebevraždě zbrojního experta Davida Kellyho. Tým špičkových právníků nyní připravuje podklady pro slyšení před nezávislou vyšetřovací komisí lorda Huttona.

Foto: Martin Tlustý

Nejmladší děti zajímalo úplně všechno, třeba i stabilní benzínový motor z počátku minulého století, který nadšenci udržují dodnes v chodu.

Článek

Podle informací středečního deníku The Guardian má stanice v rukou klíčový důkaz - nahrávku vědcova rozhovoru s reportérkou Susan Wattsovou týkající se postoje vlády ke zprávě o zbraních hromadného ničení v Iráku. List na to prý upozornily dobře informované zdroje z BBC.

BBC existenci nahrávky nepotvrdilo

Samo vedení BBC se však k obsahu nahrávky zatím oficiálně nevyjádřilo. Potvrdilo nicméně, že páska s Kellyho výroky poslouží jako důkaz pro vyšetřovatele Kellyho smrti. Kelly prý na nahrávce kritizuje přílišný důraz, který Downing Street věnovala údaji o irácké připravenosti nasadit zbraně hromadného ničení do 45 minut. Netvrdí ale výslovně, že toto "přikrášlení" do zprávy vnutil Blairův poradce Alastair Campbell proti vůli výzvědných služeb.

Podle The Guardian BBC věří, že nahrávka očistí reportéra Andrewa Gilligana, který se stal terčem kritiky za to, že Kellyho výpověď ve svém vysílání zveličil.

BBC se kaje

Zpráva o existenci doposud tajné pásky přišla právě den poté, co se na veřejnost dostaly informace o údajném rozkolu uvnitř vedení stanice. Někteří členové rady guvernérů BBC totiž včera požadovali mimořádné svolání rady, které by prošetřilo, zda od vedení dostali všechna fakta ohledně Gilliganovy reportáže. Předseda BBC Gavyn Davies ve svém prohlášení ale uvedl, že guvernéři od svého požadavku nakonec upustili.

BBC prozatím pouze připustila, že chybovala, když se ve zprávách odvolávala na zdroj z výzvědných služeb. "David Kelly měl sice přístup k dokumentům tajných služeb, nebyl ale jejich zaměstnancem," cituje list The Times mluvčího stanice.

Pod Hoonem se třese křeslo

Toho chce využít vláda. Whitehall míní svoji "obhajobu" postavit právě na tom, že reportéři BBC z Kellyho životopisu věděli, že není zaměstnancem tajných služeb a nemá tudíž přístup k materiálům nejvyššího utajení. Rozhodnutí je nyní na nezávislém vyšetřovateli lordu Huttonovi. Ten se v první fázi šetření snaží vypátrat, jak vůbec došlo k odtajnění Kellyho jména. V této souvislosti se stále častěji spekuluje o vině ministra obrany Geoffa Hoona, pod nímž se doslova třese křeslo.

Lord Hutton včera šokoval vládní představitele prohlášením, že by chtěl celé šetření živě vysílat v televizi. Uveřejnil to list The Times. Zrakům dychtivých diváků by tak neunikly výpovědi těch nejvýznamnějších mužů země. Výslech se totiž bude týkat i premiéra Blaira, jeho poradce Campbella a ministra obrany Hoona.

Reklama

Související témata:

Související články

Kellyho smrt otřásla vládou, BBC i librou

Sebevražda vládního zbrojního experta Davida Kellyho otřásá důvěrou v britskou vládu i veřejnoprávní televizi BBC. Citelně však v pondělí zasáhla i finanční...

Výběr článků

Načítám