Hlavní obsah

Barma poprvé pustila cizí diplomaty do oblasti zpustošené cyklónem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN

Barmská vojenská junta v sobotu poprvé umožnila diplomatům z Rangúnu podívat se do oblasti nejhůře postižené ničivým cyklonem Nargis, který zemi zasáhl 3. května. Delta řeky Iravadi však nadále zůstává zapovězena zahraničním novinářům. Do Barmy také směla z Thajska přicestovat další skupina ze stovky zahraničních zdravotníků, kterým junta povolila pomáhat postiženým katastrofou.

Foto: Reuters

Zablokované ulice v Rangúnu

Článek

Barmské úřady oficiálně odhadují počet obětí cyklonu na téměř 78 000, dalších asi 56 000 osob se pohřešuje. V deltě řeky Iravadi cyklon zasáhl na 2,5 miliónu lidí. Z Thajska odletělo do Rangúnu 18 lékařů a 12 zdravotních sester vojenským letounem, který převážel také zdravotní materiál.

Zdravotníci mají dvoutýdenní víza, pomáhat postiženým mají na předměstí Rangúnu. Celkem smí do země přijet stovka asijských zdravotníků. Na místě je zatím pouze skupina indických lékařů. Junta, která si bedlivě střeží svou moc, odmítá do země vpustit humanitární pracovníky OSN a povolit masivní zahraniční pomoc postiženým, zejména ze Západu.

Další humanitární katastrofa se blíží, tvrdí OSN

Zahraniční experti se obávají, že pokud se dodávky pomoci nezvýší a nedostanou se v pořádku k cílovým skupinám, počet obětí se bude dále zvyšovat; podle britských odborníků se může vyšplhat až ke 200 000.

Situaci v deltě Iravadi si směli zahraniční diplomaté obhlédnout z paluby vrtulníku. "Nečekáme, že získáme skutečný a kompletní obrázek o situaci," řekl jeden z diplomatů ještě před letem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám