Hlavní obsah

Bahamy se zabývají i otázkou vydání Koženého do ČR

NASSAU

Bahamský prokurátor Francis Cumberbatch ve čtvrtek večer potvrdil, že se Bahamy se zabývají českou žádostí o vydání finančníka Viktora Koženého. Soud na Bahamám rozhoduje o vydání Koženého do USA. České úřady podaly žádost o vydání Koženého, kterého stíhají jako uprchlého, loni v květnu.

Článek

Před Vánocemi se český ministr spravedlnosti Pavel Němec oficiálně dotazoval, jaký je stav řízení o české žádosti, ale nedostal odpověď.

Cumberbatch řekl, že o tom, zda lze na Bahamách zahájit extradiční řízení podle české žádosti, musí rozhodnout ministr zahraničí. Teprve až se rozhodne, může žaloba začít připravovat řízení o vydání Koženého do ČR.  "Tento proces teprve probíhá," vysvětlil Cumberbatch. "Dostali jsme spisy a zabýváme se jimi." Cumberbatch odmítl odpovědět na otázku, zda dodané české podklady jsou z jeho pohledu v pořádku. "To nemohu říci, zatím se tím zabýváme."

Soud o extradici do USA začal s dvoudenním zpožděním ve středu v hlavním městě Nassau a ve čtvrtek večer pokračuje. Spojené státy Koženého viní z korupce při privatizaci v Ázerbájdžánu a z praní špinavých peněz.

Kožený by měl podle USA pykat za machinace v Ázerbájdžánu

Obhajoba finančníka Viktora Konečného v Nassau zdůvodňovala, proč nemá být splněna americká žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Londýnský advokát Clive Nicholls řekl, že Koženého činy nejsou trestné nejen podle bahamských, ale ani podle amerických zákonů. USA podle jeho slov postupují se "zlými úmysly" a "nepřekonaly ani první překážku" - tedy dokázat trestnost Koženého počínání podle vlastních zákonů.

Prokurátor Francis Cumberbatch řekl, že ho argumenty obhajoby neohromily a že na ně bude mít pádnou odpověď: "Počkejte, až začnu se svou reakcí."

Už po prvním stání řekl, že až obhajoba skončí, vyžádá si odročení případu, aby mohl její argumenty prostudovat a patřičně na ně reagovat. Je jisté, že mu soudkyně nějakou lhůtu poskytne.

Prokurátor Francis Cumberbatch předložil ve středu  soudkyni řadu dokumentů, podle nichž by měl být irský občan s českým původem vydán americké justici. Pod několika dokumenty jsou podepsáni američtí ministři zahraničí a spravedlnosti Condoleezza Riceová a Alberto Gonzales.

Američané ho obvinili z úplatků ázerbájdžánským činitelům, k nimž údajně využil peníze amerických investorů. Korupcí se podle žaloby snažil získat rozhodující podíl při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu. Z té ale nakonec sešlo. Podplácení kvůli obchodním výhodám americkými financemi je podle zákonů USA zločin, i když k němu dojde v zahraničí.

Činy kvůli nimž je Kožený stíhán v USA, však nejsou na Bahamách trestné a většinou se vydávají do zahraničí lidé v případech, kdy spáchané činy jsou trestné v obou zemích.

Anketa

Měl by být Viktor Kožený vydán k trestnímu stíhání?
ano, do USA
69,5 %
ano, do ČR
20,4 %
ne
10,1 %
Celkem hlasovalo 3635 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám