Hlavní obsah

Bahamský soud rozhodnutí o Koženého vazbě opět odložil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASSAU

Soud v bahamském městě Nassau ve středu odpoledne tamního času už počtvrté odložil rozhodnutí, zda pustit či nepustit z vazby finančníka Viktora Koženého. Důvodem jsou pochybnosti o tom, kolik občanství Kožený ve skutečnosti má. Další líčení v pátek.

Článek

Podle prokuratury může mít Kožený kromě irského a venezuelského občanství i občanství nějaké další země. Podnikatel to ale popírá.

Vydání Koženého požadují Spojené státy. Bahamy na základě zatykače muže zadržely a umístili do vazby, nyní se rozhoduje, zda v ní bude i dál nebo na vydání počká na svobodě. Rozhodnutí o vydání ale může trvat i několik let. Prokuratura se bojí, že Kožený by v případě propuštění mohl zemi opustit.

V USA byl Kožený tento měsíc spolu se dvěma americkými státními příslušníky obviněn z pokusu o uplácení při privatizaci ázerbájdžánského ropného průmyslu. Těsně před vznesením tohoto obvinění byl na Bahamách zadržen na základě amerického zatykače.

Kožený se snažil před soudem bránit tím, že má diplomatickou imunitu, kterou mu před osmi lety udělil stát Grenada. Prokuratura ale dokázala, že země jej postu honorárního konzula, který imunitu zajišťoval, už dříve zbavila.

ČR má smůlu

O vydání Koženého usiluje kvůli podezření ze zpronevěry majetku v hodnotě 11,5 miliardy korun i Česko, ale vzhledem k tomu, že s Bahamami nemá na rozdíl od USA uzavřenou smlouvu o právní pomoci, byly jeho snahy zatím neúspěšné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám