Hlavní obsah

Australský kardinál Pell zneužil dva chlapce, rozhodl soud

Vatikán

Australský kardinál George Pell, který byl pokladníkem Vatikánu, zneužil dva chlapce. Shodla se na tom porota australského soudu, napsala v úterý agentura AP. Sedmasedmdesátiletému Pellovi, který veškerá obvinění popíral, hrozí až 50 let vězení. Řízení, které rozhodne o výši trestu, začne ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kardinál George PellVideo: Reuters

 
Článek

Porota uznala Pellovu vinu po dvoudenním rozvažování jednomyslně již 11. prosince loňského roku. Soud ale verdikt zveřejnil až nyní. Pell podle poroty zneužil dva 13leté chlapce, které v roce 1996 přistihl upíjet mešní víno v melbournské katedrále svatého Patrika.

Podezření, že třetí nejvyšší muž Vatikánu zneužíval chlapce, se objevilo v roce 2016.

O rok později byl obviněn. „Kardinál Pell čelí mnohonásobným obviněním a je tu více lidí, kteří si na něj stěžovali,“ řekl komisař Sahne Patton. Pell ale obvinění popíral. [celá zpráva]

Loni na konci dubna bylo rozhodnuto, že Pell bude souzen. [celá zpráva]

Pell byl loni souzen dvakrát, protože první porota se nedokázala dohodnout na verdiktu o vině.

Kardinál Pell vždy vystupoval jako silný zastánce tradičních katolických hodnot – hájil konzervativní stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a trval na zachování kněžského celibátu.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Kardinál George Pell odjíždí od soudu

Podle médií Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce od 70. do 90. let. Pellovu pověst rovněž dlouhodobě poškozovala už obvinění, že postupoval nesprávným způsobem v případech zneužívání dětí jinými duchovními v době, kdy sloužil jako arcibiskup v Melbourne a později v Sydney.

Papež František k Pellovu případu v minulosti řekl, že se vyjádří, až soud rozhodne. Loni 12. prosince, tedy den po verdiktu poroty, papež kardinála vyloučil ze sboru svých poradců.

Reklama

Výběr článků

Načítám