Hlavní obsah

Atlantis se odpojil od ISS a míří domů

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketoplán Atlantis se v úterý 16:42 (SELČ) odpojil od Mezinárodní kosmické stanice a zamířil zpět na Zem. Na americké Floridě by měl přistát nejdříve ve čtvrtek v 19:54 (SELČ).

Článek

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) v noci úterý po konzultaci s ruským řídícím střediskem rozhodl, že Atlantis může domů. Mezinárodní kosmickou stanici (ISS) od minulého úterka trápil vážný problém. Po rozvinutí nových slunečních panelů vypadly ruské počítače [celá zpráva], které mimo jiné zajišťují orientaci stanice v prostoru.

Ruským vědcům se nakonec podařilo počítače uvést téměř do původního stavu. [celá zpráva]

NASA již předtím prodloužil misi raketoplánu o dva dny a přidal i čtvrtý výstup do kosmu kvůli tomu, aby posádka zvládla všechny úkoly a neplánovaně "zašila" odchlípnutou část izolace na zádi raketoplánu.

Na palubě raketoplánu se po půlročním pobytu na ISS vrací na Zemi americká astronautka Sunnita Williamsová. V místě přistání raketoplánu na Floridě se ve čtvrtek očekávají bouřky a tak je možné, že bude přistání o den odloženo a nebo Atlantis dosedne na některé ze záložních základen v Kalifornii či Novém Mexiku.

Přímý přenos z přistání vysílá NASA TV. Na stránkách Instantních astronomických novin naleznete velké množství fotografií a videi z mise.

Reklama

Související články

Raketoplán Atlantis odstartoval

Americký raketoplán Atlantis se sedmičlennou posádkou na palubě odstartoval v sobotu v 01:38 SELČ k Mezinárodní vesmírné stanici. Jde o první letošní...

Raketoplán Atlantis zakotvil u ISS

Americky raketoplán Atlantis úspěšně zakotvil u Mezinárodní kosmické stanice. Ke komplexu dopravil další část nosníku se slunečními panely o hmotnosti 17,5...

Výběr článků

Načítám